Președintele Nicușor Dan susține prima conferință de presă de la Palatul Cotroceni, care a avut loc după consultările informale cu PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților parlamentare. Șeful statului a precizat că în discuțiile cu partidele pentru formarea unui guvern nu s-a discutat niciun nume pentru funcția de premier.

Am avut discuții cu reprezentanții partidelor pro-occidentale. Ne dorim ca luni să avem o primă schiță a guvernării. Salut disponibilitatea tuturor partidelor și grupurilor minorităților de a participa în acest moment la formarea guvernului. Pe de altă parte, faptul că nu am discutat de nume până în momentul ăsta”, a declarat Dan.

Referitor la numirile de directori la conducerea serviciilor de informați, Nicușor Dan a spus că ”este nevoie de un director civil la SRI și, probabil, un nou director la SIE”. 

Despre deficitul bugetar, șeful statului a spus: ”De ani de zile plătim o pizza medie și mâncam o pizza mare. Diferența trebuie plătită de cineva”.

Principalele declarații ale președintelui Dan:

  • Formarea Guvernului: Am avut discuții cu reprezentanții partidelor pro-occidentale. Ne dorim ca luni să avem o primă schiță a guvernării. 
  • Salut disponibilitatea tuturor partidelor și grupurilor minorităților de a participa în acest moment la formarea guvernului. Pe de altă parte, faptul că nu am discutat de nume până în momentul ăsta. Totul a fost despre program. În ceea ce privește deficitul, se lucrează în fiecare zi, o primă schiță de propuneri, inclusiv cele în care nu există acord își propun să o prezinte liderilor mâine. Ceea ce vreau să transmit românilor și mai ales mediului financiar este că suntem serioși. Suntem conștienți de faptul că România are un deficit care nu este sustenabil în acest moment și suntem serioși atât în reducerea deficitului, cât și în relația cu Comisia Europeană și Mediul Financiar cu investitorii. 
  • Pe partea externă,  pe 10 iunie o să avem o vizită a regelui Spaniei și o să fac și o vizită la Chișinău, imediat după participarea la un summit în Ucraina. 25 iunie – summit-ul de la Haga, 26 iunie Consiliul European.
  • Ce s-a conturat până acum despre premier: Va fi unul politic ? Unul tehnocrat ? Răspuns: Așa cum am spus, nu s-a discutat de persoane până în momentul acesta. Au fost puse pe masă diferite scenarii de prim-ministru, dar fără ca persoane să fie nominalizate. Așteptăm un acord pe program și imediat după vom discuta despre prim-ministru. Ce va rezulta joi – va rezulta o listă de măsuri cu impactul bugetar al fiecăruia și decizia politică va fi luată imediat. În acest moment nu suntem la momentul în care putem spune că am agreat pe ceva.
  • Chestiunea este că un lucru bun care s-a întâmplat în ultimii ani este creșterea încasărilor raportată ca procent din PIB. Suntem undeva la 30%, am plecat de la 26%. Pe măsură ce o să consolidăm ANAF-ul, reducem din evaziunea fiscală, procentul o să crească. Problema a fost că cheltuielile statului au crescut mult prea mult față de procentul din PIB și acum trebuie să facem ajustări.
  • Guvern format din aceleași partide care au guvernat până acum – de ce vă așteptați ca ele să rezolve problemele pe care tot ele le-au creat ? Răspuns: Este configurația parlamentului. Suntem într-o situație practică în care trebuie să luăm măsuri rapide, nu ne permitem experimente sau alegeri anticipate. Trebuie să facem parlamentul așa cum au votat românii. Liderii partidului au fost de acord că nu mai merge cum a mers înainte. Trebuie să facem restructurări ale aparatului de stat care sunt normale, să reducem din indemnizațiile oamenilor care sunt în consilii de administrație…Problema  este că există niște ajustări pe care trebuie să le facem în termeni. Trebuie să comasăm anumite instituții de exemplu de concentrate. Avem nevoie de cel puțin 6 luni pentru ca multe din lucrurile astea tehnice să fie realizate. Nu putem face în 30 de zile comasarea mai multor instituții – e nevoie de o mică analiză. Vrem ca până la 30 iunie să venim cu un set de măsuri, inclusiv pachet de acte normative, care să dea garanția mediului financiar că reducem deficitul, urmând ca în perioad următoare, guvernul care va fi format să vină cu ajustări ale aparatului de stat care să fie aplicate de la 1 ianuarie 2026.
  • Evaziunea fiscală este deja în strategia națională de securitate, nu este nevoie de vreo modificare. Noi trebuie să fim foarte clari până unde acționează serviciile de informații, adică pentru că evaziunea fiscală este o chestiune de securitate națională, ei trebuie să fie preocupați cu această problemă și totul este ca rolul lor să se oprească la a furniza aceste informații către ANAF și către Parchet. Un director civil al SRI are asta ca principală misiune – să nu mai ajungem să avem o interferență a servicilor mai mult decât este cazul. 
  • Excludeți posibilitatea de a avea un premier tehnocrat ? Răspuns: Vă confirm că aceste discuții au avut loc, în momentul de față nu este exclusă niciuna dintre variante.
  • Considerați că pachetul de măsuri fiscale să fie trecut printr-o asumare de răspundere de către noul guvern și dacă s-a discutat acest scenariu. Răspuns: S-a discutat în treacăt acest scenariu. O să vedem. Să vedem întâi pachetul.
  • Taxe și impozite – ați susține sancțiuni mai dure pentru cei care nu plătesc TVA? Răspuns: Desigur. Chestiunea este că România a promis de mult timp că va face progrese în corectarea TVA-ului și a făcut unele progrese. Problema a fost că cheltuielile au crescut mult mai mult decât am reușit noi să avem venituri raportate la PIB. Acum, discuția este să convingem Comisia și piața financiară. Care sunt acele măsuri, cuantizabile cu efect direct asupra bugetului. Corectarea TVA nu este una dintre ele. Este în sarcina viitorului guvern să înceapă să facă asta din a doua jumătate a anului în curs.
  • Taxe și impozite – ați susține sancțiuni mai dure pentru cei care nu plătesc TVA? Răspuns: Desigur. Chestiunea este că România a promis de mult timp că va face progrese în corectarea TVA-ului și a făcut unele progrese. Problema a fost că cheltuielile au crescut mult mai mult decât am reușit noi să avem venituri raportate la PIB. Acum, discuția este să convingem Comisia și piața financiară. Care sunt acele măsuri, cuantizabile cu efect direct asupra bugetului. Corectarea TVA nu este una dintre ele. Este în sarcina viitorului guvern să înceapă să facă asta din a doua jumătate a anului în curs.
  • Despre războiul hibrid. Ați demarat consultări cu specialiști pe această tema? Sau consultări internaționale? Răspuns: Așa cum am spus, până în momentul acesta nu am avut discuții cu instituțiile responsabile, dar este evident o preocupare importantă pe care o să o am începând cu luna iunie.
  • Despre relația cu SUA. Care sunt aceste paliere relația în care relația cu SUA e scurt circuitată? Răspuns: Cred că am avut un moment de neîncredere după anularea alegerilor, care nu s-a manifestat oficial un palier de discuții. Cred că am depășit acest moment în bună măsură am depășit acest moment. Avem în cadrul parteneriatului mai multe paliere de discuții. Pe fiecare trebuie să existe discuții tehnice.
  • Cum veți asigura că controalele fiscale, că va exista această partajare corectă? Răspuns: Vreau să fie foarte clar că delimitarea dintre ce este serviciul de informații și activitatea celorlalte organe ale statului. Serviciile de informații culeg informații relevante pentru securitatea națională. Există o prioritate în asta. Îmi doresc ca în activitatea de informații, zona de evaziune fiscală să fie o prioritate pentru serviciu.
  • Ce mecanisme veți folosi? Răspuns: Una dintre măsurile care ne asigură că există un control civil asupra SRI este un director civil.
  • Luați în calcul să schimbați politica tăcerii României privind ajutorarea Ucrainei? Răspuns: Nu am o evaluare. Sunt convins că trebuie să schimbăm modul de comunicare asupra acestui subiect. Cred că e important să explicăm oamenilor că securitatea ucrainei și ajutorul românesc e o chestie care ține de securitatea României însăși și a Republicii Moldova.
  • Despre declarațiile de avere și CCR. Este transparența o chestiune importantă? Răspuns: Acum suntem într-o democrație, există o decizie a CCR pe care trebuie să o respectăm. Îmi doresc ca motivarea să apară mai repede și în funcție de asta există disponibilitatea partidelor să corectăm legea.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday