În momentul actual, sistemul judiciar este complet disfuncțional, atât în ansamblul său, cât și la nivelul fiecărei componente în parte, arată Asociația “Inițiativa pentru Justiție”, în scrisoarea deschisă trimisă președintelui Nicușor Dan. Modificările aduse codurilor penale, accentuate sau generate de “o adevărată explozie numerică de decizii ale Curții Constituționale care au dezintegrat și ceea ce scăpase reglementărilor inițiale” a dus la lipsirea organelor judiciare de instrumentele necesare și de cadrul legal corespunzător care să permită eficiență și performanță în domeniul tragerii la răspundere penală, în special pentru infracțiuni de corupție, arată procurorii.

De asemenea, spun ei, între 2018 și 2022, modificările “nocive adoptate sub presiunea grupurilor de interese ostile justiției (…) au pus bazele unui sistem profund ineficient, pe baze străine principiului meritocrației, unui sistem, mai degrabă, clientelar, incompatibil cu principiile justiției și statului de drept”.

Procurorii mai arată că rolul mascat al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este protejarea de facto a magistraților corupți și acțiunile abuzive împotriva unor magistrați incomozi.

Eliminarea corupției din categoria riscurilor la adresa siguranței naționale, perpetuarea unui sistem de numire controlată politic în funcțiile de conducere din parchete, lipsa unui sistem meritoratic de promovare la Înalta Curte și o Inspecție Judiciară nereformată, constituie alte cauze ale dezastrului din sistemul judiciar.

Ei mai arată că secțiile de procurori și judecători din cadrul CSM sunt dominate de majorități care blochează orice reformă.

În același timp, în cadrul parchetelor, “în anumite zone, avem concentrări nejustificat de mari de procurori comparativ cu volumul de cauze, iar în altele nu se poate asigura nici 25% din schema prevăzută”.

Procurorii îi trimit noului președinte și o listă cu reforme necesare: 

  • Reintroducerea unui sistem de promovare meritocratic, pe bază de concurs, cu probe scrise în orice funcție, inclusiv în cea de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Desființarea Inspecției Judiciare și formarea unor direcții separate care să funcționeze pe lângă fiecare Secție a Consiliului Superior al Magistraturii.
  • Desființarea rețelei SIIJ 2 și restaurarea competențelor după materia infracțiunii, precum și revenirea competențelor la DNA și DIICOT.
  • Reducerea competențelor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel încât acesta să nu mai aibă autoritatea să cenzureze orice act și soluție a unui procuror, indiferent de parchetul în care funcționează.
  • Reducerea numărului funcțiilor de procuror numite politic la 3, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procurorii-șefi ai DNA și DIICOT.
  • Preluarea unei părți a poliției judiciare în cadrul parchetelor.
  • Desființarea instanțelor cu activitate redusă.
  • Regândirea schemelor de procurori ale parchetelor în funcție de volumul de cauze ce se inregistrează anual pe rolul acestor unități.
  • Comasarea într-o singură unitate a tuturor parchetelor de pe lângă judecătorie dintr-un județ.
  • Reforma parchetelor militare.
  • Reforma Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv schimbarea sistemului de alegere a membrilor, în sensul alegerii acestora de către întreg corpul judecătorilor, respectiv, procurorilor.
  • Revenirea la durata de doi ani a cursurilor Institutului Național al Magistraturii.

Comunicatul integral al AIJ

Foto: Flynt | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday