UPDATE, ora 20:30: Donald Trump a postat un nou mesaj referitor la negocierile dintre Ucraina și Rusia: “Președintele rus Putin nu vrea să aibă un acord de încetare a focului cu Ucraina, ci mai degrabă vrea să se întâlnească joi, în Turcia, pentru a negocia un posibil sfârșit al măcelului. Ucraina ar trebui să fie de acord cu acest lucru, IMEDIAT. Cel puțin vor putea determina dacă un acord este posibil sau nu, iar dacă nu este, liderii europeni și SUA vor ști ce e de făcut și vor putea proceda în consecință! Încep să mă îndoiesc că Ucraina va face o înțelegere cu Putin, care este prea ocupat să sărbătorească victoria celui de-al Doilea Război Mondial, care nu ar fi putut fi câștigat (nici pe departe!) fără Statele Unite ale Americii. AVEȚI ÎNTÂLNIREA, ACUM!!“.
La rândul său, Zelenski a transmis că “Așteptăm o încetare completă și durabilă a focului, începând de mâine, pentru a oferi baza necesară diplomației. Nu are rost să prelungim crimele. Și îl voi aștepta pe Putin în Turcia joi. Personal. Sper că de data aceasta rușii nu vor căuta scuze“.
UPDATE, ora 11:20: Președintele Ucrainei a dat un răspuns diplomatic la anunțului lui Putin privind negocieri directe de pace. “Este un semn pozitiv că rușii au început, în sfârșit, să ia în considerare încheierea războiului. Întreaga lume așteaptă acest lucru de foarte mult timp. Iar primul pas pentru a pune capăt cu adevărat oricărui război este o încetare a focului. Nu are rost să continuăm masacrul nici măcar pentru o singură zi. Ne așteptăm ca Rusia să confirme o încetare a focului – completă, durabilă și fiabilă – începând de mâine, 12 mai, iar Ucraina este gata pentru întâlniri“.
UPDATE, ora 9.30. Donald Trump anunță “mari progrese”# în discuțiile cu China, care ar trebui să ducă la finalul războiului comercial declanșat de președintele american. ”Negociem o resetare totală… într-o manieră prietenoasă, dar constructivă”, a spus Trump despre discuțiile care au loc de două zile, la Geneva.
Duminică dimineața (la circa cinci ore de la anunțul lui Putin, când în SUA era miezul nopții) Donald Trump a scris pe rețeaua sa socială următorul mesaj: “O zi potențial măreață pentru Rusia și Ucraina! Gândiți-vă la sutele de mii de vieți care vor fi salvate pe măsură ce această baie de sânge fără sfârșit, sperăm, se va sfârși. Va fi o LUME cu totul nouă și mult mai bună. Voi continua să lucrez cu ambele părți pentru a mă asigura că acest lucru se va întâmpla. SUA vor să se concentreze, în schimb, pe Reconstrucție și Comerț. Urmează o săptămână MARE!”
O primă reacție a venit și de la Paris, unde, președintele Macron, s-a arătat mult mai rezervat față de propunerea lui Putin de a începe negocieri directe de pace cu Ucraina. Europenii și Zelenski au insistat ca, înainte de orice negociere, Rusia să oprească pentru 30 de zile ostilitățile.
Potrivit Le Figaro, președintele francez a spus că ideea lui Putin privind negocierile directe este “un prim pas, dar nu este suficient”. Propunerea arată că Putin “caută o cale de ieșire, dar totuși vrea să câștige timp”. Întrebat dacă aceasta este o tactică de tergiversare, Macron a răspuns: “Da, da, exact asta este”.
Știrea, în forma inițială:
Putin anunță că vrea “discuții directe pentru pace” cu Ucraina, la Istanbul, începând de joi, 15 mai. Între timp, armistițiul de trei zile a expirat, iar dronele rusești atacă, duminică dimineață, Kievul, Odesa și alte orașe ucrainene.
Într-o conferință de presă improvizată, difuzată de Kremlin duminică dimineață, la ora locală 2, Vladimir Putin propune începerea discuțiilor directe între Rusia și Ucraina, pe 15 mai la Istanbul, despre care spune că ar trebui să vizeze “o pace durabilă și eliminarea cauzelor profunde ale războiului”. Președintele rus nu a menționat în niciun fel încetarea focului de 30 de zile, necondiționată, propusă de Ucraina și de liderii occidentali prezenți sâmbătă la Kiev, dar a susținut că ar prefera “o pace durabilă și pe termen lung, mai degrabă decât o simplă pauză pentru reînarmare”.
Putin a mai susținut că, în timpul armistițiului din 8-10 mai, Ucraina ar fi atacat Rusia cu 524 de drone aeriene, 45 de drone maritime, o serie de rachete occidentale și că Rusia ar fi respins cinci atacuri asupra regiunilor rusești.
Ucraina, la rândul ei, a acuzat Rusia că și-a încălcă în mod repetat propriul armistițiu și, împreună cu marile puteri europene, a cerut sâmbătă ca Putin să accepte un armistițiu necondiționat de 30 de zile.
Prezenți sâmbătă la Kiev, președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Friedrich Merz, prim-ministrul polonez, Donald Tusk, și prim-ministrul britanic, Keir Starmer, l-au sunat pe Donald Trump pentru a-i transmite lui Putin un plan care presupune o încetare a focului chiar de luni.
În discursul său de duminică dimineața, Putin a respins ceea ce el a numit a fi “încercarea unor puteri europene de a impune ultimatumuri”.
Duminică dimineața, la ora 3.48, ora Kievului, la nici o oră de la declarația lui Putin, Armata Ucraineană a declarat o alertă aeriană în regiunile Sumî și Harkov, aflate la granița cu Rusia. La 4.32, alerta a fost extinsă și la regiunile Odesa și Dnipropetrovsk. La 5.51, Kievul a intrat sub alertă iar antiaeriana a început să tragă. Primarul capitalei ucrainene a confirmat că dronele Rusiei atacă orașul.
De asemenea, Rusia a transmis, sâmbătă, o notificare de închidere a spațiului aerian de deasupra poligonului din regiunea Astrahan, de unde a lansat, în noiembrie anul trecut, o rachetă Oreșnik, de mare capacitate, asupra Ucrainei. Notificarea este pentru zilele de 12 și 13 mai. Vineri seara, Ambasada americană la Kiev a avertizat cu privire la “un potențial atac aerian semnificativ, care ar putea avea loc în zilele următoare”.
Până acum Rusia a acceptat puțin concesii în discuțiile cu SUA, evitând negocieri directe cu Ucraina, pe care o consideră un stat marionetă. Prin “eliminarea cauzelor profunde ale războiului” Rusia a înțeles până acum retragerea NATO din Europa de Est, inclusiv din România. De asemnea, în iunie 2024, Putin a declarat că Ucraina trebuie să renunțe oficial la dorința de a adera la NATO și să își retragă trupele de pe întregul teritoriu al celor patru regiuni ucrainene revendicate de Rusia.
Sursă alternativă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.