UPDATE, ora 18. La mai bine de o oră după declarația în fața liderilor prezenți la summit, președintele a susținut și o conferință de presă cu jurnaliștii români. Principalele declarații ale lui Nicușor Dan:
- La Haga, va fi agreată o creștere etapizată a alocărilor din PIB pentru apărare. Cei 5% înseamnă 3,5% pentru apărare plus 1,5% pentru cheltuieli conexe. Creșterea va fi etapizată, de aproximativ 0,2% din PIB în fiecare an.
- România și Polonia sunt două țări mari în flancul estic și, indiferent cine câștigă alegerile, ele resimt aceeași amenințare din partea Rusiei și sunt obligate să colaboreze strâns.
- România va continua să sprijine Ucraina. E o discuție protocolară în marja unui summit, însă foarte probabil o să merg la summitul din Odesa, pe 11 iunie, unde o să discutăm despre acest lucru.
- Despre desemnarea unui prim-ministru. Realist vorbind, mai sunt două săptămâni din acest moment pentru formarea guvernului. Procesul a început vineri și grupul de lucru pe tema reducerii deficitului continuă să lucreze până miercuri. Sper ca până joi la amiază să ajungă la o concluzie legată de unde ar putea fi operate tăieri. Se discută programul de guvernare și un acord politic care să susțină guvernul cu o majoritate parlamentară.
- Despre faptul că Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a spus că este foarte puțin probabil să se evite creșterea de taxe și impozite. Nu vreau să avansez un procent. Sunt discuții tehnice. Pe partea economică, am fost și eu vineri timp de o oră și jumătate la discuții, care sunt foarte intense.
Știrea în formă inițială. Președintele Dan, la summitul țărilor de pe flancul estic al NATO: “Avem nevoie ca alianța și relația transatlantică să fie mai puternice. Trebuie să creștem cheltuielile pentru apărare și capacitatea de producție a sectorului”.
Nicușor Dan efectuează prima sa deplasare externă, după ce a câștigat alegerile și a devenit președinte al României. A ajuns în Lituania, la Vilnius, unde participă la Summitul B9 și Țările Nordice, la care sunt prezenți și Mark Rutte, secretarul general al NATO, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Principalele declarații ale președintelui:
- Avem un război în Ucraina care se desfășoară de trei ani și toate țările noastre s-au confruntat cu acțiuni hibride din partea Rusiei.
- Cele mai multe discuții au fost pentru pregătirea summitului de peste trei săptămâni, de la Haga. Cei mai mulți dintre noi am ajuns la concluzia că avem nevoie de NATO mai puternic, de o conexiune transatlantică mai puternică, trebuie să creștem cheltuielile pentru apărare și, de asemenea, să creștem capacitatea de a produce echipament militar pentru a ne proteja.
- Sunt încântat că toți participanții au fost de acord că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina.
- Interesele României – suntem îngrijorați cu privire la securitatea în Marea Neagră și în privința Moldovei. Le mulțumesc partenerilor că au decis să sprijine Moldova în parcursul european.
- Sunt bucuros că toată lumea a fost de acord cu organizarea următorului summit B9, anul viitor, la București.
Din formatul B9 (București 9) fac parte România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.