UPDATE, ora 21:40. Abbas Araghchi, ministrul iranian al Afacerilor Externe, a spus că raportul întocmit de AIEA, privind intensificarea producției de uraniu îmbogățit, este elaborat în scop politic și neechilibrat. Într-o declarație citată de AFP, acesta a mai spus că “lipsește o evaluare amănunțită și precisă a factorilor care afectează situația actuală”.

Știrea în formă inițială. Reuters a obținut un raport întocmit de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), destinat consiliului guvernatorilor, în care se arată că relația dintre agenție și conducerea Iranului nesatisfăcătoare în mai multe privințe. În continuare, AIEA cere explicații pentru stocurile de uraniu găsite cu ani în urmă în două situri atent monitorizate. 

AIEA mai scrie că aceste două locații, plus o alta, au făcut parte dintr-un program nuclear nedeclarat, desfășurat până la începutul anilor 2000, și că în unele activități au fost utilizate materiale nucleare nedeclarate. Materialele, dar și echipamente contaminate, au fost depozitate într-o a patra locație, între 2009 și 2018.

Pe baza documentului, au declarat pentru Reuters surse diplomatice, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania intenționează să prezinte un proiect de rezoluție care să fie adoptat mai apoi de consiliul guvernatorilor, proiect prin care este recunoscut faptul că Iranul își încalcă obligațiile care țin de neproliferare.

Următoarea ședință a structurii de conducere va avea loc peste două săptămâni. Un astfel de pas, odată oficializat, ar crește tensiunile dintre Iran și SUA, care duc ample negocieri pe dosarul nuclear. Sursele diplomatice nu exclud ca Iranul să fie adus în fața Consiliului de Securitate al ONU, într-o reuniune viitoare.

Într-un raport separat, AIEA scrie că stocurile de uraniu îmbogățit ale Iranului au crescut până la 408,6 kilograme. Acestea au o puritate de până la 60% și, dacă ar fi prelucrate până la un procent de aproape 90%, ar fi suficiente pentru a obține nouă arme nucleare.

La modul declarativ, autoritățile iraniene spun că vor să folosească tehnologia nucleară în aplicații civile și ai negat, în repetate rânduri, acuzații venite din partea țărilor occidentale cum că ar încerca să creeze arme nucleare.

Sursă: Reuters

Foto: Omidiii/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday