Statele care fac parte din OPEC+, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, au stabilit sâmbătă să accelereze producția de petrol, cu încă 411.000 de barili pe zi, nivel care este de peste trei ori mai mare decât planificase anterior grupul. Este a treia lună consecutivă în care OPEC+ crește semnificativ producția.
Timp de mai mulți ani, OPEC+ a redus producția cu peste cinci milioane de barili pe zi, adică aproximativ 5% din cererea mondială de petrol. Scopul acestor reduceri a fost să susțină prețurile într-o perioadă în care cererea globală era mai slabă, în special din cauza pandemiei și a altor turbulențe economice. Totuși, arată analiștii, grupul pare a dori să recâștige cotă de piață și să “pedepsească” țările din alianță care au depășit limitele convenite de producție, precum Irak și Kazahstan. “Arabia Saudită este supărată pe Kazahstan, care a produs cu 300 de mii de barili pe zi mai mult decât cota stabilită”, a declarat Bjarne Schieldrop, analist la SEB.
În plus, OPEC pare că preferă să compenseze scăderea prețului prin creșterea volumului vândut – mai exact, dacă nu mai câștigă suficient pe baril, încearcă să vândă mai mulți barili. De altfel, analiștii spun că decizia de sâmbătă confirmă această schimbare de strategie. “Trei lovituri consecutive din partea OPEC+ și niciuna blândă. Luna mai a fost un avertisment, iunie o confirmare, iar iulie e un semnal puternic”, a spus Jorge Leon, fost oficial OPEC, acum analist la Rystad. Nu toate țările membre sunt de acord cu această direcție. Algeria, de exemplu, a cerut o pauză, dar solicitarea nu a fost acceptată.
“Amploarea creșterii producției reflectă mai mult decât dinamica internă a ofertei. Aceasta este o ajustare strategică cu scopuri geopolitice: Arabia Saudită pare să se supună solicitărilor lui Donald Trump”, explică experții, reamintind că la scurt timp după preluarea mandatului, președintele american a cerut Riadului să majoreze producția pentru a reduce prețul țițeiului, în scopul scăderii prețului la pompă plătit de americani.
Deși grupul susține că piața globală rămâne “sănătoasă” și că cererea este în creștere în sezonul de vară, realitatea este că prețul petrolului a scăzut semnificativ în ultimele luni. Estimările arată că cererea mondială de petrol va continua să crească în 2025, cu un total cuprins între 740 de miiși 775 de mii de barili pe zi, potrivit unor analize Reuters și ale Agenției Internaționale pentru Energie. Totuși, creșterea este modestă în comparație cu ritmul în care OPEC+ își sporește producția, mai explică economiștii.
În aprilie, prețul unui baril a coborât sub 60 de dolari, cel mai mic nivel din ultimii patru ani. La închiderea de vineri, prețul era puțin sub 63 de dolari. Între timp, analiștii nu prevăd o prăbușire a prețului la deschiderea piețelor de luni, deoarece anunțul a fost anticipat în mare măsură.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.