UPDATE ora 15: Premierul interimar Cătălin Predoiu a anunțat, după declarațiile lui Nicușor Dan, că a dispus deja un control la Praid, dar și că a cerut formarea unui grup de lucru “compus din secretari de stat desemnați de miniștrii de la ministerele Economiei, Mediului, Finanțelor, Dezvoltării și Internelor, care să identifice soluțiile economice, tehnice și financiare pentru ajutarea comunității locale în refacerea bazelor activității sociale și economice, precum și pentru repararea pagubelor și recuperarea Salinei”.
UPDATE ora 14.15: Președintele Nicușor Dan a făcut declarații de presă la Salina Praid, în cadrul cărora a anunțat că va cere verificări din partea Corpului de Control al prim-ministrului, pentru a stabili dacă inundarea putea fi evitată și cine sunt vinovații pentru incident. Acesta a adăugat că un studiu va arăta dacă mai poate fi salvată întreaga salină.
Principalele declarații:
- Este o situaţie gravă care putea să fie prevenită. Voi solicita primului-ministru să trimită Corpul de Control, să stabilească cine sunt vinovaţii.
- Compania Salrom și-a asumat un termen de trei săptămâni în care să facă un așa-numit “bypass” – o conductă care să preia cursul de apă.
- Întrebarea este dacă se poate salva întreaga salină, adică inclusiv părțile mai joase unde se exploatează, sau se poate salva doar partea superioară în care există și partea turistică. Va fi făcut un studiu cu termen de finalizare 3-4 luni.
- Pentru oamenii afectați, 130 de oameni care lucrau în mină, vor fi niște forme de compensare.
- Guvernul se va gândi la niște măsuri pentru cei care trăiau din turism, cum a fost în perioada pandemiei
- Pe termen lung, este nevoie ca cursul apei să nu mai interfereze cu solul care este permeabil şi sunt două soluţii care sunt avute în vedere: un lac de captare pentru situaţii extraordinare sau devierea cursului râului. Va fi făcut un studiu de fezabilitate.
- Toate lucrurile astea ar fi trebuit făcute cu mult înainte ca ce s-a întâmplat să se întâmple. Am aflat că salina știa din 2007 de potențialele probleme.
Știrea inițială: Președintele Nicușor Dan a mers la Praid, unde cea mai populară salină din țară, un obiectiv turistic în jurul căruia s-au dezvoltat sute de afaceri, este acum inundată.
Președintele Nicușor Dan a ajuns, după ora 12, în zona puternic afectată de inundații, după cum au arătat imaginile difuzate de televiziunile de știri. Este de așteptat ca acesta să susțină și o conferință de presă, în cursul zilei. La fața locului sunt prezenți și Kelemen Hunor, președintele UDMR, și Bogdan Ivan, ministrul Economiei.
Nicușor Dan a avut și joi un mesaj pentru localnicii din toate localitățile afectate din țară, spunând că împărtășește “îngrijorarea celor care trec prin momentele grele” și că este informat în timp real despre evoluția situației: “Este vital să investim în sisteme de avertizare timpurie”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.
Vineri seară, ministrul Economiei anunța, la Digi24, că a dispus realizarea de studii tehnice și a unei hotărâri de guvern pentru alocarea fondurilor necesare intervenției la salină, circa 300 de milioane de lei.
Salina Praid este închisă de mai multe săptămâni, de când s-au înregistrat primele infiltrații, tot după ploi. Totuși, în ultimele zile, atât galeria turistică, cât și cele miniere au fost inundate.
Administrația “Apele Române” a explicat, într-un comunicat de presă citat de Agerpres, faptul că inundațiile au fost provocate de creșterea debitului pârâului Corund la 60 de metri cubi pe secundă, față de un debit normal de 6 metri cubi pe secundă. Administrația a mai precizat că lucrările de regularizare a pârâului, începute acum 13 ani, nu au fost terminate, și că nu poate efectua investiții sau intervenții la exploatări miniere pe care nu le are în patrimoniu, ci doar să le avizeze sau să le supervizeze.
Salrom, în schimb, a informat, tot printr-un comunicat de presă, că nu are drept de proprietate sau de administrare a terenului albiei pârâului și nici atribuții de prevenire a inundațiilor.
Știrea se actualizează pe parcursul zilei…
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.