În următorul an, sonda robotică Tianwen-2 se va apropia de 469219 Kamoʻoalewa, micul asteroid aflat în vecinătatea Pământului, la o distanță cuprinsă între 15 și 39 de milioane de kilometri, iar următorul an îl va petrece cercetând locuri pentru a ateriza și pentru a colecta mostre de rocă “virgină”. Oamenii de știință consideră că asteroidul ar putea fi o bucată desprinsă din Lună.

Tianwen-2 urmează să ajungă pe asteroid în iulie 2026 și să trimită o capsulă plină cu roci înapoi pe Pământ, în noiembrie 2027. Apoi va zbura spre a doua sa destinație – partea a doua a misiunii sale – cvasi-cometa 311P/PanSTARRS (aflată între planetele Marte și Jupiter). Acest obiect ceresc mai este numit și asteroid activ, deoarece produce cozi prăfuite, asemănătoare cometelor.

Tianwen-2 va efectua studii aprofundate ale principalelor caracteristici ale lui Kamoʻoalewa și 311P, dar și ale materialului ejectat de cel din urmă. Returnarea mostrelor de pe Kamo’oalewa va fi mai dificilă decât misiunile de acest fel realizate pe Lună, în principal pentru că gravitația asteroidului este mult mai scăzută decât cea a Lunii, ceea ce îngreunează aterizarea și prelevarea de probe.

Sonda a fost lansată miercuri la 20:31 (după ora României), când racheta Long March 3B care o transporta a decolat de la centrul de lansare a sateliților Xichang, din sudul țării.

Până acum, doar SUA și Japonia au mai realizat astfel de misiuni, în 2020 și 2019.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday