Un raport al Organizație Meteorologice Mondiale (OMM), un organism al Organizației Națiunilor Unite (ONU), avertizează că temperatura medie globală va crește cu aproape 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, în următorii cinci ani. În acest context, oamenii de știință se așteaptă la o serie de efecte în lanț ale unei astfel de creșteri, precum scăderea recoltelor și expunerea a peste o treime din populația globului la valuri de căldură dăunătoare. 

Atingerea aceste limite nu reprezintă o încălcare a obiectivului Acordului de la Paris din 2015, de a limita încălzirea de la perioada preindustrială la mult sub 2°C și, de preferință, la 1,5°C, deoarece pragul este de obicei măsurat pe o perioadă de cel puțin două decenii. Însă o depășire temporară a nivelului de 2°C ar putea avea loc pe termen scurt, deoarece concentrația atmosferică de dioxid de carbon, care stă la baza încălzirii globale, a fost la cel mai înalt nivel din ultimii 800 de mii de ani, a declarat OMM.

Temperaturile medii anuale între 2025 și 2029 vor fi cu între 1,2°C și 1,9°C mai mari decât media anuală din perioada 1850-1900, conform OMM, iar media celor cinci ani va depăși pragul de 1,5°C peste perioadă preindustrială.

De asemenea, Copernicus, agenția europeană pentru schimbări climatice, estimează că în cel puțin unul dintre următorii cinci ani va fi depășit recordul de creștere a temperaturii din 2024 (cu 1,6 grade Celsius peste nivelurile preindustriale). Previziunile arată și că în Arctica creşterea temperaturii va depăși media globală, cu 2,4°C peste temperatura înregistrată în ultima perioadă de referinţă de 30 de ani (1991-2020). 

În ceea ce priveşte umiditatea, aceasta ar trebui să fie mai mare decât media în regiunea Sahel din Africa, în nordul Europei, în Alaska şi nordul Siberiei, în perioada mai-septembrie 2025-2029. Totodată, aceeași perioadă va fi neobișnuit de uscată în Amazon. 

Previziunile ONU sunt surprinzătoare, deoarece arată că creșterea temperaturii trece de 1,5 grade Celsius ar putea deveni, în anii următori, un lucru “normal”. De asemenea, este pentru prima dată de când modele computerizate ale oamenilor de știință au semnalat posibilitatea iminentă a unui an cu o creștere de 2 grade Celsius. 

Sursă: FT 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday