Analiștii consultați de Financial Times avertizează că poziția SUA de lider în sectorul energetic va fi afectată. Potrivit S&P Global Commodity Insights, producția de petrol va scădea cu -1,1% anul viitor și va ajunge la 13,3 milioane de barili pe zi, pe măsură ce forajele de șist, care au ajutat SUA să ajungă la statutul de cel mai mare producător din lume, vor renunța la foraj, scrie FT. Toate acestea vin în contextul temerilor privind supraoferta și războiul comercial declanșat de Donald Trump. Acest lucru ar marca prima scădere anuală din ultimul deceniu, excluzând prăbușirea cererii din timpul pandemiei Covid-19.
Prețurile petrolului din SUA au scăzut vineri, încheind săptămâna la 61,53 dolari pe baril, în scădere cu aproximativ -23% față de punctul maxim din acest an. Scott Sheffield, fostul director al companiei de foraj de șist Pioneer Natural Resources, a declarat pentru FT că în cazul în care țițeiul scade la 50 de dolari pe baril, producția SUA ar pierde în jur de până la 300 de mii de barili pe zi, care ar fi mai mult decât producția totală a unor membri mai mici ai OPEC+.
Principalii 20 de producători americani de șisturi bituminoase, cu excepția ExxonMobil și Chevron, și-au redus bugetele de cheltuieli de capital pentru acest an cu aproximativ 1,8 miliarde de dolari, potrivit Enverus, o firmă de cercetare în domeniul energiei. Astfel, și mai multe companii din domeniu își vor reduce mai mult bugetul dacă prețurile vor ajunge la 50 de dolari pe baril. Totodată, Chevron și BP au în plan disponibilizarea, împreună, a peste 15 mii de persoane.
Scăderea producției ar pune capăt perioadei de glorie a sectorului energetic al SUA, care a durat un deceniu și care a furnizat volume mari de petrol și gaze ieftine pentru a alimenta economia, a ajutat la un impuls al PIB-ului și a pieței muncii, dar și la o creștere a exporturilor.
Donald Trump a promis să “dezlănțuie” mai multe foraje și producția în acest sector pentru a asigura “dominația energetică” a SUA: “Vom introduce politică <Drill, baby drill!> ceea ce înseamnă că vom redeschide drepturile de foraj. America va fi o națiune producătoare din nou, pentru că avem ceva deosebit – cea mai mare cantitatea de petrol din lume, pe care avem de gând s-o folosim. Vom scădea prețurile, ne vom umple din nou rezerva strategică și vom exporta energie americană în întreaga lume. Vom fi o națiune bogată din nou, acel aur lichid de sub picioarele noastre ne va ajuta să facem asta”, declara Trump imediat după ce a depus jurământul de președinte, în ianuarie.
Totuși, producția, care a atins un nivel record sub președinția lui Joe Biden, ar putea scădea și mai mult dacă prețurile continuă să scadă. Totodată, tarifele impuse de Trump asupra oțelului și aluminiului, esențiale în sectorul petrolier, afectează și mai mult acest domeniu.
Sursă: FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.