Analiza a fost întocmită de Alex de Vries-Gao, fondatorul Digiconomist, un site dedicat sustenabilității în domeniul tehnologic, iar datele vor fi publicate în revista Joule. Gao și-a bazat calculele pe consumul cipurilor fabricate de Nvidia și AMD, cei mai mari furnizori la nivel mondial, care sunt utilizate pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială, dar a luat în calcul și necesarul cipurilor folosite de alte companii, cum ar fi Broadcom.
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a prognozat că, până la sfârșitul acestui deceniu, inteligența artificială va necesita aproape la fel de multă energie câtă folosește Japonia acum. Pentru a pune în perspectivă, AIE a estimat că, anul trecut, centrele de date, cu excepția celor dedicate minatului de criptomonede, au consumat 415 terawați-oră (TWh), În raportul său, Gao susține că centrele dedicate AI folosesc deja o cincime și că, până la finalul anului, procentul s-ar putea apropia de 50%.
Gao a ținut cont de o serie de variabile, cum ar fi eficiența energetică a unui centru de date sau consumul de energie pentru operațiunile de răcire a serverelor. Totuși, el nu exclude nici o scădere a cererii pentru cipuri, legată de o scădere a popularității aplicațiilor precum ChatGPT.
La final, analistul a adus în discuție faptul că firmele din domeniul tehnologic pun tot mai puține date la dispoziție, în privința consumului energetic.
Sursa: The Guardian
Foto: Vasyl Dolmatov | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.