Decizia de blocare a ordinului executiv al administrației americane a fost luată de judecătoarea Allison Burroughs, numită în 2014 de președintele democrat Barack Obama. În hotărâre, se arată că universitatea a demonstrat că ar putea fi prejudiciată înainte de a exista o oportunitate de a audia cazul în întregime. Judecătorul a programat audieri pentru 27 și 29 mai.

Decizia a fost luată după o plângere penală înaintată, cu mai multe ore în urmă, de conducerea Harvard la instanța din Boston. În plângere, universitatea a scris despre o “încălcare flagrantă” a Constituției SUA și a altor legi federale, care va avea “un efect imediat și devastator” asupra universității și a celor peste șapte mii de studenți străini: “Cu o simplă semnătură, guvernul a încercat să șteargă un sfert din numărul studenților de la Harvard, studenți internaționali care contribuie semnificativ la universitate și la misiunea acesteia. Fără studenții săi internaționali, Harvard nu este Harvard”, se arată în documentul depus în instanță.

În urmă cu aproape o oră, Ambasada României la Washington a anunțat că urmărește evoluțiile generate de decizia administrației americane și le recomandă celor care au nevoie de asistență consulară urgentă să contacteze: Consulatul General al României la New York: +1 917 679 9874, Consulatul General al României la Miami: +1 202 515 8953, Consulatul General al României la Chicago: +1 312 307 2923, Consulatul General al României la Los Angeles: +1 310 721 0474 sau Secția Consulară a Ambasadei României din Washington, D.C.: +1 202 420 8350. În acest context, Andrei Muraru, ambasadorul român în Statele Unite, a explicat pentru agenția de presă News.ro că 34 de studenţi români sunt înscrişi la Universitatea Harvard, la licență, master și studii doctorale.

Joi, Casa Albă a acuzat conducerea Universității Harvard că a transformat “instituția lor, cândva minunată, într-un cuib de agitatori antiamericani, antisemiți și proteroriști”, menționând că “înscrierea studenților străini este un privilegiu, nu un drept”.

Harvard a fost pusă de mai multă vreme într-o situație complicată, după ce Casa Albă a înghețat, în ultimele săptămâni, 2,65 miliarde de dolari în subvenții și contracte federale. Președintele exercită diverse forme de presiuni asupra mediului universitar și încearcă să facă același lucru și asupra puterii judecătorești, care nu se aliniază viziunii sale asupra conducerii SUA, notează Reuters. Printre alte măsuri adoptate, de când Trump a redevenit președinte, se numără deportarea studenților care participă la proteste pro-Palestina, chiar dacă nu au comis infracțiuni, sau represalii asupra firmelor de avocatură care angajează care se opun ideilor președintelui.

Din cauza presiunilor, unele instituții au cedat în fața lui Donald Trump. De exemplu, Universitatea Columbia a fost de acord să își revizuiască programele de studii privind cursurile despre Orientul Mijlociu, după ce Trump a blocat 400 de milioane de dolari din finanțare.

Surse: Reuters, CNN

Foto: Marcos Souza | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday