UPDATE, ora 23:30. Într-o discuție cu jurnaliștii din Biroul Oval, Donald Trump a fost întrebat dacă vrea să față o înțelegere, în ceea ce privește tarifele pentru Uniunea Europeană. Oficialul a răspuns că “Nu caut o înțelegere. Am stabilit înțelegerea – este la 50%.”
Cu toate acestea, Donald Trump a oferit și o posibilitate pentru amânarea termenului limită pe care l-a stabilit pentru impunerea taxelor, 1 iunie: “Dacă cineva vine și vrea să construiască o uzină aici, pot discuta cu ei despre o mică întârziere”.
UPDATE, ora 20:20. Indicele paneuropean Stoxx 600 a pierdut aproape 1%, în timpul ședinței de tranzacționare, iar bursele de la Frankfurt și de la Paris au scăzut cu 1,6%.
Bursa de la București s-a depreciat ușor, 0,35%, în timp ce bursa londoneză a pierdut 0,24%, dar este de precizat că UK și SUA au încheiat un acord comercial separat, la începutul lunii. La această oră, bursele americane se depreciază cu procente de până în 1%.
Holger Schmieding, economist-șef la banca comercială germană Berenberg, a comentat pentru Reuters că anunțul lui Trump reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor comerciale: “Cu Trump, nu știi niciodată. UE ar trebui să reacționeze și asta este ceva care ar afecta cu adevărat ambele economii”.
Știrea în formă inițială. Într-o nouă postare pe rețeaua Truth Social, președintele american a scris, din nou, că este greu de tratat cu Uniunea Europeană și că a fost creată cu scopul principal de a profita de pe urma Statelor Unite, în privința comerțului: “Discuțiile noastre cu UE nu duc nicăieri”.
Trump s-a plâns de barierele comerciale puternice ale UE, de TVA, de “penalitățile ridicole” aplicate companiilor, de manipularea monetară și de “procesele nedrepte și nejustificate prin care au trecut companiile americane, care au dus la un deficit comercial cu SUA de peste 250 de milioane de dolari pe an, o cifră total inacceptabilă”.
La jumătatea lui februarie, Trump a semnat un ordin executiv pentru aplicarea unui tarif de 25% pentru importurile de oțel și aluminiu din toate țările, inclusiv cele din UE. O lună mai târziu, Comisia Europeană a anunțat o taxă de 25% pentru o largă categorie de bunuri aduse din SUA, în valoare de 26 de miliarde de euro.
La început de aprilie, Administrația Trump a publicat o largă listă de tarife aplicabile în relația comercială cu statele lumii. Pentru UE, tariful general a fost fixat la 20% pentru toate produsele.
Potrivit guvernului american, deficitul comercial de bunuri al SUA cu UE a fost de 235 de miliarde de dolari în 2024, în creștere cu 13% față de anul precedent.
Grafic: Trading Economics
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.