Un studiu, realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Resilient Planet Finance Lab (Universitatea Oxford), a analizat consecințele economice privind un scenariu “probabil” de secetă extremă, ce ar putea apărea o dată la 25 de ani. Consecințele asupra economiei europene, subliniază cercetătorii, vor fi devastatoare, mai ales în sudul continentului, unde până la 30% din producția agricolă ar fi compromisă.

De exemplu, solurile uscate reduc randamentele agricole; deficitul de apă afectează producția prin perturbarea operațiunilor și creșterea costurilor; iar nivelul scăzut al râurilor diminuează fluxurile de energie hidroelectrică, limitează producția de energie electrică și împiedică transportul fluvial”, arată raportul.

Industria agricolă, construcțiile, industria prelucratoare și mineritul sunt extrem de vulnerabile la schimbări climatice (cel mai rău de secetă), sectoare în care băncile au acordat împrumuturi semnificative, de aproximativ 1.300 de miliarde de euro, considerate acum riscante.

“Pierderea accesului la apă, calitatea scăzută a acesteia și lipsa protecției împotriva inundațiilor sunt cele mai periculoase riscuri din punct de vedere economic […] În mod alarmant – primăvara 2025 este pe cale să devină cea mai uscată înregistrată vreodată în Olanda, depășind probabil recordul stabilit în urmă cu aproape 50 de ani, a subliniat un oficial al BCE. Acesta a adăugat că regiuni precum Bollenstreek din Olanda, renumite pentru cultivarea lalelelor, riscă să devină improprii pentru agricultură din cauza secetei care se agravează.

Studii separate, realizate de compania germană de asigurări Allianz, arată că 10–13% din PIB-ul Statelor Unite, UE și Japoniei provine din sectoare care depind de servicii ecosistemice precum apă curată, sol fertil și polenizare. Allianz estimează că economia globală ar putea fi redusă cu 2,3%, în urma degradării naturii.

Deși avertismentele legate de riscurile climatice sunt tot mai serioase, măsurile de protejare a climei întâmpină o opoziție tot mai accentuată. Administrația Trump a decis retragerea Rezervei Federale din rețeaua globală care coordonează răspunsul financiar la schimbările climatice, iar Comisia Europeană a transmis că intenționează să reducă substanțial obligațiile companiilor de a raporta progresele de sustenabilitate.

Sursă: Financial Times

Foto: Syed Talha | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday