Raportul anual privind Securitatea Națională este citat de publicația El Pais, care a reușit să îl vadă înainte ca acesta să fie prezentat Parlamentului Spaniei.

Arată că rețeaua Doppelgänger, controlată de Rusia și care încă este activă, are o structură informațională formată din 228 de domenii și 25.000 de conturi pe rețelele sociale care, coordonate între ele, răspândesc știri false în diferite limbi, inclusiv spaniolă, și a fost asociată cu 60 de incidente dovedite.

“Kremlinul a exploatat dezastrul provocat de furtuna Dana, cel mai mare dezastru natural din ultimii ani, care a devastat regiunea Valencia, toamna trecută, pentru a încerca să genereze neîncredere în rândul societății spaniole în instituțiile sale democratice”, arată raportul citat de El Pais. Mai exact, rețelele rusești au răspândit narativul că autoritățile spaniole nu sprijină suficient propriii cetățeni pentru că ar favoriza ajutorul pentru Ucraina, un narativ întâlnit recent și pe rețelele de limba română, cu ocazia alegerilor prezidențiale.

“Actorii pro-ruși s-au concentrat pe promovarea neîncrederii cetățenilor în instituțiile publice, delegitimizarea sprijinului pentru Ucraina sub pretextul unei nevoi reale de ajutor pentru zonele afectate de furtuna Dana și proiectarea imaginii unei țări cufundate în haos”, mai arată raportul.

“Kremlinul a desfășurat campanii de dezinformare pentru a încerca să influențeze, din ce în ce mai direct, procesele electorale ale altor țări, precum Moldova, România și Georgia, cu scopul de a le distanța de UE sau, în mod ideal, de a le atrage în sfera de influență a guvernului rus. De asemenea, a promovat campanii de dezinformare care au țintit alegerile din SUA din 2024”, mai arată serviciile secrete spaniole.

Departamentul pentru Securitate Internă avertizează că aceste campanii ar fi fost desfășurate prin canale neconvenționale și mai sofisticate decât în ​​trecut – acum implică actori care operează infrastructuri multiple, sunt special create și operează independent, iar utilizarea inteligenței artificiale a adus “un salt calitativ și cantitativ în diseminarea masivă și aproape instantanee a conținutului de dezinformare”, adaugă acesta.

Deși documentul dedică un capitol vulnerabilității energetice, nu menționează riscul unei pene totale de curent precum cea care a avut loc pe 28 aprilie, dar asta poate și pentru că raportul a fost aprobat de Consiliul Național de Securitate al Spaniei pe 24 aprilie, cu doar patru zile înainte ca întreaga rețea electrică să se prăbușească.

Sursa: El Pais

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday