UPDATE: Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat de presă, că în incidentului de securitate petrecut miercuri la Jenin, Cisiordania, a fost implicat și șeful Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, oraș aflat la 15 km nord-vest de Ierusalim.

În acest context MAE a luat legătura cu ambasadorul Israelului la București și a cerut detalii despre circumstanțele în care s-a produs evenimentul. Asigură că va depune eforturi pentru a elucida situația și a afla rezultatele investigațiilor autorităților israeliene.

Știrea în formă inițială: Armata israeliană a tras tiruri de avertisment în direcția unei delegații diplomatice formate din aproximativ 20 de persoane, aflate într-o vizită umanitară în orașul Jenin din Cisiordania, o zonă de conflict activ. Din delegație făceau parte diplomați din Uniunea Europeană, Franța, Spania, Italia, dar și din China, Japonia și Mexic.

Armata israeliană a justificat gestul neașteptat prin faptul că “delegația s-a abătut de la traseul aprobat și se afla într-o zonă neautorizată”, iar de aceea soldații au fost nevoiți să tragă focuri de avertisment pentru a-i îndepărta”.

Pe de altă parte, Autoritatea palestiniană acuză că de fapt militari israelieni au tras cu ”gloanţe reale” în diplomaţi străini.

Un oficial consultat de France24 a declarat că, la momentul pornirii focurilor de armă (la ora locala 14:00), delegația se afla în apropiere de intrarea în tabăra de refugiați din Jenin. Clipurile video din mediul online arată cum mai multe persoane alergând către vehicule cu plăcuțe de înmatriculare diplomatice, în timp ce ce focuri de armă se auzeau pe fundal.

Deși nu au fost raportați răniți, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a cerut desfășurarea unei anchete și tragerea la răspundere a celor responsabili, susținând că incidentul poate fi considerat “o amenințare la adresa vieților diplomaților”.

Ministerul de Externe al Spaniei a confirmat că un diplomat spaniol se afla în delegație și a condamnat ferm acțiunea, solicitând o reacție coordonată din partea țărilor afectate. Și Ministerul italian de Externe l-a convocat pe ambasadorul israelian de la Roma pentru a da explicații.

Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a declarat că delegația se afla într-o misiune oficială pentru a evalua situația umanitară și a documenta încălcările drepturilor omului comise de Israel, calificând acțiunea armatei israeliene drept o încălcare a dreptului internațional.

În luna ianuarie, armata israeliană a lansat o amplă operațiune în nordul Cisiordaniei, iar de atunci a preluat controlul asupra taberei de refugiați din Jenin. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, a declarat că, până la sfârșitul lunii martie, operațiunea a dus la strămutarea a aproximativ 16 mii de persoane și moartea altor zeci.

Surse alternative: Reuters, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday