Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature, straturile de gheață din lume sunt pe cale să se topească chiar dacă temperatura medie cu care planeta se încălzește va fi menținută la +1,5 grade Celsius peste nivelul mediu dinainte de Revoluția Industrială. Echipa de cercetători a conchis că, și în cazul în care omenirea va reuși să mențină nivelul actual de încălzire, respectiv 1,2 grade, calota de gheață s-ar topi, iar nivelul mării va crește și va pune în pericol populațiile din zonele de coastă.

Deja limita de 1,5 grade Celsius este greu de atins, având în vedere că situația prezentă prevede o încălzire cu 2,9 grade până în anul 2100. Oamenii de știință și-au propus să stabilească care ar fi “limita de siguranță” a încălzirii planetei, pentru ca ghețarii din Groenlanda și Antarctica să își păstreze din masa de gheață. Astfel, au analizat mai multe studii, observații făcute pe baza seturilor de date despre ghețari și ridicarea apelor mărilor și oceanelor, date din satelit și modele meteorologice.

Ghețarii din Groenlanda și Antarctica dețin împreună suficientă apă dulce pentru a crește nivelul global al mărilor cu aproximativ 65 de metri, un scenariu puțin probabil, dar care trebuie menționat pentru a înțelege pe deplin riscul. Ghețarii lumii pierd, anual, 370 de miliarde de tone, iar rata anuală de creștere a nivelului mărilor s-a dublat în ultimii 30 de ani.

Potrivit studiului, chiar și schimbările mici vor modifica profund straturile de gheață de pe coastele globului, strămutând sute de milioane de oameni și provocând “daune care depășesc limitele de adaptare”. Autorii au atras atenția că, pentru a evita prăbușirea rapidă a calotelor glaciare, temperatura medie, la nivel global, trebuie limitată la mai puțin de un grad Celsius peste nivelul preindustrial. Acest lucru ar necesita reduceri drastice ale cantității de combustibili fosili folosite, ceva puțin probabil.

Sursa: CNN

Foto: Dreamstime Agency | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday