Ucraina și partenerii săi din Europa fac presiuni pentru încheierea unui acord de încetare a focului, pe o perioadă de 30 de zile, care să permită începerea discuțiilor privind un acord de pace. Însă Rusia urmărește să tergiverseze tot procesul, pentru a-și continua ofensiva, arată CNN la începutul unei ample analize, după apelul telefonic de luni între președinții Donald Trump și Vladimir Putin.

După apel, Trump a scris pe Truth Social că Rusia și Ucraina vor purta negocieri “cum numai ele știu”, o formulare care sugerează că președintele are o poziționare mai apropiată de cea a lui Putin. Ba mai mult, el a alimentat ambiguitatea creată de vicepreședintele JD Vance, care declara, tot luni, dar înaintea apelului telefonic, faptul că SUA sunt gata să se retragă din efortul diplomatic, dacă nu se înregistrează progrese. Aceasta este o carte clasică jucată de negociatori, dar este posibil ca, venind din partea Administrației Trump, să nu fie o cacealma, dată fiind strategia sa în privința ajutorului acordat Ucrainei.

Până atunci, Trump lasă impresia că Statele Unite vor juca un rol mai mic, fapt ce, consideră majoritatea observatorilor internaționali, nu va ajuta în efortul general de încheiere a păcii.

Așteptarea, înaintea apelului, era că acesta va marca un moment de cotitură pentru efortul de negociere al SUA, care până acum a fost steril. Atmosfera a fost creată chiar de oficialii americani, emisarul special Steve Witkoff afirmând că Trump are o forță a personalității de neegalat. Vorbitul cu Putin va elimina o parte din blocaje și ne va duce în locul în care trebuie să ajungem. 

Tot Trump nu se grăbește să apeleze la noi instrumente pentru a constrânge Rusia, cum ar fi înăsprirea sancțiunilor. Până acolo, președintele a declarat, foarte recent, că este de părere că “există o șansă de a obține ceva. Prin aplicarea de sancțiuni, ai putea să înrăutățește situația. Ar putea exista un moment în care acest lucru să se întâmple”. Numai că, subliniază CNN, în lipsa impunerii unui termen-limită, amenințarea este goală și mai degrabă reduce presiunea asupra lui Putin, decât să o intensifice.

Mai departe, publicația americană analizează poziționarea lui Volodimir Zelenski, care s-a referit la discuția lui Trump cu Putin, apoi la a sa cu președintele american în limbaj diplomatic, având în vedere că, în acest moment, trebuie să evite un moment tensionat de tipul altercației din Biroul Oval, din luna februarie. Zelenski a propus noi negocieri directe cu Rusia, la Vatican, în Turcia sau în Elveția, și a cerut aplicarea de sancțiuni mai stricte Federației Ruse, dacă nu este dispusă la negocieri. Totuși, președintele ucrainean a ținut să precizeze că pentru efortul de negociere este necesară prezența americanilor și europenilor. 

Analiza integrală pe CNN

Foto: Facebook/The White House, X/@ZelenskyyUa

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday