Mai mulți consultanți au declarat pentru Reuters că marile firme de retail, care operează la nivel global, își fac strategii care să le permită să nu crească prețurile în SUA proporțional cu tarifele de import impuse de Donald Trump. O astfel de strategie ar fi să își taie profitul sau să-l reducă foarte mult de pe piața americană și să-l compenseze cu creșteri de prețuri pe alte piețe, așa cum ar fi cea europeană, chiar dacă este vorba de produse care nu sunt produse în SUA.
“Un producător din afara SUA ar putea spune: OK, nu pot crește prețurile pe piața americană atât de mult, așa că voi face o mică creștere în SUA și o mică creștere în Europa și pe alte piețe. Companiile se gândesc cu adevărat la distribuirea tarifelor vamale”, a declarat Markus Goller, partener la firma de consultanță Simon Kucher din Germania.
După ce gigantul american Walmart a spus că va trebui să crească prețurile proporțional cu tarifele de import, Donald Trump “i-a ordonat” printr-o postare pe rețelele de socializare “să accepte tarifele”. Această reacție i-a pus pe mulți pe gânduri. “Evident, dacă produsele tale care intră în SUA sunt acum supuse tarifelor, atunci aritmetica spune că trebuie să creșteți prețurile în SUA. Dar dacă nu vrei să fii acuzat de Casa Albă că ai crescut prețurile doar din cauza tarifelor lui Trump, e mai bine să poți demonstra că prețurile tale cresc peste tot… este ca un fel de apărare”, a comentat Jean-Pierre Dubé, profesor de marketing la Universitatea din Chicago.
Jason Miller, profesor de management la Universitatea de Stat din Michigan a exemplificat: “Să zicem că o firmă care vinde doar pe piața americană trebuie să crească prețurile (din SUA) cu 12%. Dacă vorbim însă de o firmă globală, ea poate crește prețurile cu 8% în SUA pentru că se poate juca cu prețurile de pe alte piețe, unde nu are tarife”.
Reuters a aflat că, de exemplu, producătorul de sandale Birkenstock sau lanțul de bijuterii Pandora analizează deja posibilitatea de a distribui costul cu tarifele americane prin creșterea prețurilor pe alte piețe, pentru a evita creșteri mari în SUA.
“O prezență globală oferă marilor comercianți cu amănuntul un avantaj pentru a minimiza costurile tarifelor mai mari din SUA. Dar pune băncile centrale în gardă, deoarece strategia ar putea alimenta inflația pe alte piețe, precum Uniunea Europeană sau Marea Britanie, unde prețurile de consum începuseră în sfârșit să se stabilizeze”, arată Reuters.
Președintele SUA, Donald Trump, a impus deocamdată un tarif general de 10% pentru toate importurile către SUA, urmând ca, peste două luni, să revină la planul de tarife specifice pentru fiecare piață.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.