Liderii europeni au răsuflat ușurați după victoria lui Nicușor Dan, un centrist pro-UE, în alegerile prezidențiale de duminică, își începe Financial Times analiza. Dar rezultatul obținut de George Simion, precum și de candidații populiști din Polonia și Portugalia, care de asemenea au avut alegeri în weekend, subliniază ascensiunea curentului în Europa, candidații și partidele de acest tip apropiindu-se din ce în ce mai mult de preluarea puterii. De asemenea, mai pune în vedere FT, demonstrează și cum poziționarea deschisă pro-Trump le aduce candidaților votanți.
În campania electorală, Simion s-a lăudat că este “candidatul lui Trump” și a avut poziționări pe tema UE și sprijinirea Ucrainei asemănătoare cu cele ale lui Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei. În acest context, după ce a devenit cert că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, Emmanuel Macron a ținut să evidențieze că “românii au ales democrația, statul de drept și Uniunea Europeană”.
Chiar și cu Nicușor Dan câștigător, nu trebuie uitat faptul că George Simion a obținut, totuși, peste 40% din voturi. De asemenea, AUR este a doua forță politiciă din parlament și va încerca, probabil, să profite de pe urma turbulențelor guvernamentale din perioada următoare și a măsurilor fiscal-bugetare necesare pentru controlarea deficitului bugetar.
În Polonia, primarul pro-european al Varșoviei se va confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu Karol Nawrocki, un candidat naționalist. Cursa prezidențială este una deosebit de importantă – alegerea primarului Varșoviei ar putea ajuta guvernul lui Donald Tusk să deblocheze agenda de reforme, blocată până acum de (încă președintele) Andrzej Duda. În caz contrar, agenda lui Tusk va rămâne, probabil, blocată, iar guvernul său de coaliție s-ar putea destrăma. Șeful biroului din Varșovia al Consiliului European pentru Relații Externe explică: “Victoria lui Nawrocki ar submina proiectul politic al lui Tusk și ar putea fi prevestitorul revenirii la putere a PiS în 2027 sau chiar mai devreme, în cazul unor alegeri anticipate”.
În Portugalia, după alegerile parlamentare, partidul anti-imigrație Chega, condus de Andre Ventura, va ocupa locul al doilea într-o țară care, până de curând, nu avea o mișcare de extremă dreapta. În acest context, prim-ministrul în exercițiu a refuzat să excludă negocierile cu Chega pentru un nou guvern.
Până atunci, cele trei runde de alegeri arată o atmosferă antisistem în rândul alegătorilor, care a fost cea mai pronunțată în România – candidatul comun al marilor partide, Crin Antonescu, nu a intrat în turul al doilea al alegerilor. De asemenea, în Polonia, primii doi candidați au obținut 61% din totalul voturilor, cel mai mic rezultat combinat de până acum.
“Cele trei voturi de duminică au arătat cum centrul de greutate s-a mutat spre dreapta, alegătorii evitând din ce în ce mai mult stânga. (…) Simion, Nawrocki din Polonia și Ventura din Portugalia nu sunt câștigători, dar au arătat că a fi un candidat deschis pro-Trump poate aduce rezultate în plan electoral, spre deosebire de Canada sau Australia, unde populiștii de tip MAGA au fost umiliți de alegători”, arată Financial Times în încheiere.
Analiza integrală pe Financial Times
Foto: Tomasz Warszewski, Ricardo Rocha | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.