Potrivit Politico, mai multe țări membre UE se grupează în jurul unei propuneri a Greciei care cere Bruxelles-ului să meargă mai departe cu stabilirea unei “vârste a maturității digitale” la nivelul UE. Cel mai probabil aceasta va fi de 15 ani (propunere a Franței) și este îmbrățișată și de Danemarca, ce va prelua președinția europeană în a doua parte a anului și vrea să-și facă un obiectiv de atins până la finalul anului din scoaterea copiilor de pe TikTok, Instagram, Snapchat și alte rețele cu conținut potențial dăunător.

Ideea este ca, atunci când un minor intră pe o astfel de platformă, să aibă un consimțământ explicit, iar nu unul automat, din partea părinților.

Propunerea, care va fi discutată de miniștrii digitalizării din UE la o reuniune de la începutul lunii iunie, trebuie să stabilească dacă verificarea vârstei și a controlului parental obligatoriu ar trebui făcută la nivelul dispozitivelor (telefonului), ceea ce ar pune acest lucru în sarcina sistemelor de operare Android (Google) și iOS (Apple) sau ar trebui verificată printr-o aplicație (deja testată de Comisie).

Platformele sociale, printre care și Meta, fac lobby pentru soluții la nivel de sistem de operare sau magazin de aplicații, în timp ce Apple și Google au susținut că soluțiile ar trebui să vină de la fiecare producător de telefoane. Dar această ultimă soluție ar dura ani de zile până să producă efecte.

De asemenea, Comisia vrea să reglementeze “arhitecturile persuasive” care includ funcții precum redarea automată, personalizarea și ferestrele pop-up, care sunt concepute pentru a crește atractivitatea aplicațiilor și a menține utilizatorii online mai mult timp.

Australia a fost prima țară din lume care decis să stabilească o vârstă minimă de 16 ani pentru crearea de conturi pe anumite platforme de socializare, dar și acolo regleementarea intră în vigoare de la sfârșitul acestui an.

Conceptul de “majorat digital” vine din Franța, unde Emmanuel Macron a început încă de anul trecut o cruciadă împotriva platformelor sociale și a adoptat deja norme pentru blocarea accesului copiilor.

Grecii, care au inițiat propunerea la nivel european, consideră că o interdicție totală este greu de implementat și doresc să se concentreze pe verificarea vârstei și pe obligarea platformelor să verifice conținutul care poate ajunge la minori, evitând funcțiile care creează dependență.

Sursa: Politico

Foto: 184003640 © Dan Rențea | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday