Testul a fost dezvoltat de compania de biotehnologie Fujirebio Diagnostics și este destinat adulților în vârstă de 55 de ani și peste care prezintă simptome ale bolii Alzheimer. Acesta funcționează prin măsurarea a două proteine din plasma sanguină, mai exact pTau217 și beta-amiloid 1-42, care sunt adesea asociate cu apariția sau absența plăcilor amiloide în creier, unul dintre semnele distinctive ale bolii.
Potrivit Asociației Alzheimer, există o varietate de teste care pot fi utilizate pentru a detecta biomarkerii din sânge asociați cu Alzheimer, însă testul creat de Fujirebio Diagnostics este primul aprobat de Administrația pentru Medicamente (FDA). În prezent nu există un alt test care poate diagnostica boala Alzheimer, fără alte informații suplimentare. Medicii se bazează pe o varietate de instrumente pentru a diagnostica boala, care pot include istoricul medical, examene neurologice, evaluări cognitive și funcționale, imagistică cerebrală, analiza lichidului spinal și, mai recent, teste de sânge.
FDA a transmis că rezultatele testului de sânge aprobat recent trebuie corelate cu alte informații clinice pentru un diagnostic final. Testul are ca scop, printre altele, reducerea dependenței de tomografia cu emisie de pozitroni (PET), un tip de imagistică care poate arăta plăci amiloide în creier, dar care costă mii de dolari.
Studiul clinic a folosit probe de plasmă colectate de la 499 de adulți care aveau deficiențe cognitive. Probele au fost evaluate cu ajutorul testului de sânge, iar rezultatele au fost comparate cu rezultatele scanărilor PET ale pacienților sau ale testelor separate care utilizează probe de lichid cefalorahidian, cum ar fi cele obținute prin puncție lombară. Datele au arătat că 91,7% dintre adulții cu rezultate pozitive la testul de sânge au avut prezența plăcilor amiloide confirmată de scanarea PET sau de testul lichidului cefalorahidian, iar 97,3% dintre persoanele cu rezultate negative au avut un rezultat negativ la scanarea PET amiloidă sau la testul lichidului cefalorahidian.
Testul poate ajuta la stabilirea unui diagnostic timpuriu, având în vedere că, la unii pacienți, depozitele de amiloid se pot acumula în creier cu zeci de ani înainte de apariția primelor simptome ale Alzheimer. Detectarea timpurie a acestor plăci amiloide poate ajuta la încetinirea evoluției bolii, prin tratament preventiv.
Sursa: Science Alert
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.