Alegerile de weekend-ul acesta creează incertitudine pe piețele financiare, investitorii întrebându-se cum va reuși România să își rezolve problemele economice și să gestioneze cel mai mare deficit bugetar din întreaga UE. În cazul în care noul scrutin de vot va fi câștigat de George Simion, investitorii se așteaptă la o nouă scădere a leului în fața euro, după ce, în urma primului tur, diferența dintre cele două monede a ajuns la valori record, subliniază Financial Times.

Rezultatul de acum două săptămâni, care l-a plasat pe George Simion pe primul loc, a creat un val de reacții. Acesta a dus la prăbușirea guvernului, al cărui candidat nu a reușit să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru a doua oară consecutiv, și la demisia prim-ministrului Marcel Ciolacu. De asemenea, leul s-a prăbușit cu 2,8% în zilele de după rezultatul primei runde vot, iar BNR a cheltuit deja cel puțin 5 miliarde de euro în ultima săptămână pentru a stopa vânzarea masivă de bani, conform estimărilor analiștilor citați de FT. Aceștia spun că BNR are resurse pentru a proteja leul, însă nu poate face acest lucru la nesfârșit. 

Acum, investitorii se așteaptă la luni de incertitudine, iar o nouă scădere a leului ar accentua presiunile asupra finanțelor publice ale României, având în vedere că o parte semnificativă a datoriei este în euro. Pariurile pe această monedă prevăd o creștere de 5,4 euro peste un an, față de 5,1 în prezent.  

Ambii candidați la președinție au promis măsuri pentru reducerea deficitului și limitarea datoriilor, dar nu există prea multă claritate cu privire la modul în care vor funcționa planurile lor. În acest context, experții avertizează că, cu cât trece o perioadă mai lungă până la aplicarea unor măsuri, cu atât riscurile sunt mai mari.

Financial Times amintește că noul președinte va trebui să aleagă un prim-ministru și să îndrume partidele pentru a forma un nou guvern. Acesta se va confrunta, de asemenea, cu presiunea imediată a negocierilor privind o eventuală suspendare a fondurilor UE, care ar putea fi întrerupte fără un plan fiscal clar. 

Experții arată că piața a inclus în reacția pe care a avut-o până în prezent, posibilitatea ca George Simion să obțină victoria, însă nu pe deplin. Acest lucru înseamnă că, în eventualitatea în care ar câștiga alegerile efectele asupra economiei românești ar fi și mai rele. Există posibilitatea chiar ca una dintre cele trei agenții de rating să decidă să retrogradeze România.

Totuși, indiferent cine va câștiga, se așteaptă ca piețele să reflecte un “nivel ridicat de incertitudine asupra traiectoriei fiscale” conform FT. Deși datoriile României sunt încă mai mici de două treimi din PIB, în ultimii ani, aceasta s-a bazat din ce în ce mai mult pe investitorii internaționali pentru a-și finanța deficitele fiscale.  

George Simion a promis politici care ar putea costa miliarde de euro — cum ar fi locuințe ieftine susținute de stat, un program de ajutor financiar cu dobândă zero și naționalizarea companiilor energetice — dar fără o finanțare clară pentru acestea. Nicușor Dan s-a angajat să pună capăt evaziunii fiscale, să utilizeze mai bine fondurile UE, să reducă cheltuielile din sectorul public și să revizuiască companiile de stat mari și ineficiente.  

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday