Moody’s a explicat că a decis să reducă ratingul (maxim) al Statelor Unite pentru că este puțin probabil ca propunerile fiscale aflate în analiză să ducă la o reducere susținută, pe mai mulți ani, a deficitelor federale și a estimat că povara datoriei publice va crește până la 134% din PIB în următorii zece ani, față de 98% din PIB, anul trecut.
Moody’s este ultima din cele trei mari agenții de rating care taie calificativul maxim acordat SUA, după ce Fitch a făcut același lucru în 2023, iar Standard&Poors l-a redus încă din 2011.
Decizia Moody’s a fost criticată de mai mulți apropiați ai lui președintelui american. De la revenirea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie, Donald Trump a declarat că va echilibra bugetul, în timp ce secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat în repetate rânduri că administrația actuală își propune, de fapt, să reducă costurile de finanțare ale guvernului SUA. Dar piețele au reacționat foarte prost la deciziile Casei Albe privind introducerea unor tarife vamale, fapt care a afectat și interesul pentru bondurile Trezoreriei.
Intenția lui Donald Trump de a face reduceri de taxe pentru americani, ca urmare a unor creșteri de venituri din tarife vamale este acum în dubiu, pentru că retrogradarea ratingului suveran implică o finanțare mai scumpă, deci o creștere a cheltuielilor federale, în condițiile în care datoria publică a SUA a ajuns la 36 de mii de miliarde.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.