Consiliul de administrație al Băncii Naționale (BNR) a menținut dobânda de referință la nivelul de 6,5% pe an, așa cum au anticipat economiștii din mai multe bănci, citați de Profit.ro. De asemenea, Consiliul a mai hotărât menținerea dobânzii Lombard la 7,5% pe an și a dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an.
Indicatorul se află la acest nivel din luna august 2024, perioadă în care inflația a coborât de la 5,1% la 4,9%. De menționat este că deficitul bugetar a încheiat anul trecut la 8,65%, conform datelor anunțate de Ministerul Finanțelor, iar în primele trei luni din acest an este de 2,3% din PIB.
În comunicatul de presă, Banca Națională subliniază că “în ultimele săptămâni, după primul tur al alegerilor prezidențiale, condițiile de pe piața financiară au rămas relativ stabile în aprilie, pentru ca apoi să fie puternic afectate de contextul electoral și de tensionarea pe acest fond a mediului politic intern, de natură să genereze mari incertitudini și să amplifice îngrijorările investitorilor legate de perspectiva consolidării bugetare și a situației macroeconomice în ansamblul ei”.
BNR a cheltuit peste șase miliarde de euro, pentru a controla deprecierea leului, în raport cu euro, ceea ce reprezintă circa 10% din rezervele valutare ale Băncii Naționale, după cum au arătat analiștii de la Erste.
Banca Națională mai prognozează că inflația își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, “pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică. Ea va descrește apoi, timp de patru trimestre, pe o traiectorie semnificativ mai ridicată decât cea din prognoza precedentă, coborând abia în trimestrul I 2026”. În final, BNR atrage atenția că incertitudinile crescute din perioada următoare sunt asociate “conduitei viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, inclusiv în actualul context politic intern, date fiind, pe de o parte, execuția bugetară din primele trei luni ale anului, iar, pe de altă parte, cerința consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE, precum și cu procedura de deficit excesiv”.
Amintim că în ultima lună, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au scăzut dobânda de referință, cu un sfert de punct procentual, pentru a impulsiona economia. În SUA, Rezerva Federală a menținut indicele, subliniind intensificarea riscurilor privind inflația și șomajul, pe fondul noii politici tarifare a Administrației Trump.
Următoarea ședință de politică monetară a BNR va avea loc pe 8 iulie.
Grafic: Trading Economics
Foto: Vlad Ispas/Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.