Chiar dacă Germania a înregistrat al patrulea trimestru consecutiv de scădere anuală (-0,2%), economia Zonei Euro reușește o creștere față de același trimestru din 2024 de +1,2%, grație evoluțiilor mai bune ale economiilor Franței (+0,8%), Spaniei (+2,8%) și Italiei (+0,6%).
Dar cea mai mare creștere a avut-o Irlanda (+11%) țară în care sunt înregistrate marile companii tehnologice, inclusiv americane.
În Europa de Est, România a avut stagnare față de trimestrul precedent și o creștere modestă (+0,5% brut, +0,2% în termeni reali) față de același trimestru din 2024, în timp ce Bulgaria (+3,1%) și Polonia (+3,8%) par să își tureze motoarele economiei.
Economia europeană pare a fi fost cel puțin parțial afectată de incertitudinile induse de tarifele SUA, dar într-un mod contraintuitiv, în sensul în care producătorii europeni s-au grăbit să-și facă stocuri peste ocean, pentru a exporta cât mai mult înainte de introducerea acestora. Din același motiv și datele economice din al doilea trimestru ar putea fi afectate de deciziile și revenirile lui Donald Trump.
Sursa datelor: Eurostat
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.