Financial Times arată că Europa pare “din ce în ce mai dispusă să treacă cu vederea regresul democratic al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, deoarece are nevoie de un aliat bine înarmat pentru a-și proteja flancul sud-estic de o eventuală revanșă a Rusiei”.
Luna trecută, președintele turc a spus că “a devenit clar că securitatea europeană nu poate fi gândită fără Turcia… în special în ceea ce privește industria sa de apărare”.
Arestarea principalului său opozant, Ekrem İmamoğlu, primarul Istanbulului, a declanșat proteste de masă și tulburări în Turcia, dar puține reproșuri publice din partea Occidentului, mai constată publicația finanicară. Și asta pentru că acum, “când Donald Trump are mai de grabă o atitudine de respingere a solidarității NATO și o evindetă lipsă de preocupare pentru securitatea europeană, rolul Turciei ca țară condamnată la o importanță strategică face inevitabil un parteneriat mai strâns cu blocul european”, a declarat un diplomat occidental.
Chiar și prezumtiva întâlnire de joi de la Istanbul, între Zelenski, Putin și, poate Donald Trump (încă nu este clar dacă chiar va avea loc) arată influența militară și diplomatică tot mai mare a Turciei. Erdoğan este unul dintre puținii lideri mondiali care se pot oferi să o găzduiască. El are relații bune cu președintele SUA, Donald Trump, și, de asemenea, relații comerciale și diplomatice atât cu Moscova, cât și cu Ucraina, căreia îi furnizează muniții și armament.
Financial Times arată că Hakan Fidan, ministrul de Externe al Turciei și fost șef al spionajului, este acum invitat în mod regulat la reuniunile UE pe teme de apărare. Miniștrii de Externe ai NATO se vor reuni, de asemenea, miercuri în Turcia pentru o întâlnire programată de mai de mult, marina Turciei controlează rutele maritime către și în jurul Mării Negre, în timp ce, cu 355.000 de militari activi, forțele sale armate sunt cele mai mari ale NATO de partea europeană a alianței.
Nu în ultimul rând, mai arată FT, în timp ce Europa se străduiește să strângă 30.000 de soldați pentru a-i trimite ca forță de menținere a păcii în Ucraina, armata turcă, cu experiență expediționară după desfășurările recente în Libia și Somalia, ar putea organiza rapid o operațiune eficientă de menținere a păcii, dacă ar fi de acord să se alăture unei astfel de scheme.
Apoi, mai este și industria de apărare – Baykar, care a furnizat drone Ucrainei la începutul invaziei ruse, a încheiat recent o societate mixtă cu compania italiană de apărare Leonardo, ceea ce i-ar permite intrarea pe piața europeană.
“Relațiile din trecut ale Europei cu Turcia au fost parțial despre aderarea la UE și au fost impregnate de probleme precum statul de drept. Acum totul se rezumă la geopolitică”, a declarat Galip Dalay, consultant senior la think-tank-ul Chatham House.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.