Este vorba despre un fenomen de “explozie de alge”, care are loc în largul coastei Australiei de Sud de câteva săptămâni. Începând din martie, algele toxice s-au răspândit în ape,  ajungând să ocupe o suprafață de aproximativ 4.500 de kilometri pătrați. Oamenii de știință au explicat că aceste alge emană o substanță otrăvitoare, care acționează ca “o pătură toxică ce sufocă viețuitoarele marine”, inclusiv peștii, pisicile de mare și rechinii.

Toxinele produse de alge atacă globulele roșii și afectează astfel branhiile și alte țesuturi care stau la baza aparatului respirator al respectivelor viețuitoare. Acest fenomen nu este unul neobișnuit, însă cantitatea de alge a avut un impact masiv asupra speciilor marine, deoarece toxina eliminată acaparează oxigenul din apă.

Efectul asupra rechinilor și al pisicilor de mare a fost deosebit de grav, au spus cercetătorii, deoarece trupurile acestora au prezentat semne de hemoragie. Speciile care au murit sunt extrem de variate, de la mici pești până la rechini albi, iar crabii, de exemplu, au fost cei mai afectați, deoarece nu pot înota destul de rapid pentru a evita algele.

Deși algele nu sunt dăunătoare pentru oameni, cei expuși pe perioade mai lungi pot suferi iritații ale pielii și probleme de respirație (tuse). Din această cauză, guvernul a sfătuit localnicii și turiștii să evite înotul pe plajele unde există apă decolorată și spumă.

“Înfloririle algale” apar în condiții însorite și calde, iar Australia de Sud a fost lovită de un val de căldură marină din septembrie anul trecut, cu temperaturi cu aproximativ 2,5 grade mai ridicate decât media.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday