UPDATE, miercuri, ora 14.30: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la declarația făcută de președintele francez, spunând că desfășurarea de avioane dotate cu arme nucleare în țări UE “nu va aduce securitate și stabilitate continentului european. În acest moment, întregul sistem de stabilitate și securitate strategică se află într-o stare deplorabilă din motive evidente”. 

Peskov a adugat, conform declarației citate de Tass.ru, că “Rusia, SUA și statele europene dotate cu arme nucleare vor trebui să facă eforturi semnificative pentru a modela securitatea strategică”.

Știrea în forma inițială: Președintele francez a acordat un interviu postului de televiziune TF1, în cadrul căruia a declarat că va defini cadrul acestei discuții într-un mod foarte specific, în săptămânile și lunile următoare. El a enumerat și condițiile în care Franța ar lua această decizie: “nu vom plăti pentru securitatea altora, decizia nu va fi luată în detrimentul a ceea ce avem noi nevoie și decizia finală îi va aparține întotdeauna președintelui republicii, în calitate de șef al forțelor armate. Americanii au bombe nucleare, pe avioane, în Belgia, Germania, Italia, Turcia”, a mai completat Macron.

La început de martie, președintele a anunțat că dorește lansarea unei dezbateri strategice pe tema protejării statelor europene, prin descurajarea nucleară, în condițiile în care Rusia a devenit o amenințare pentru Europa. Câteva zile mai târziu, Financial Times arăta, într-o analiză, că Franța singură nu poate înlocui protecția nucleară a SUA, ci trebuie să colaboreze cu Marea Britanie. De asemenea, în condițiile în care doctrina sa nucleară nu este integrată în structurile NATO, Macron trebuie să explice clar în ce situații ar proteja alte țări.

Franța este singura țară din UE care deține arme nucleare, însă în urmă cu două luni, președintele a adus în discuție posibilitatea extinderii umbrelei nucleare asupra unor state europene aliate. Până acum, Polonia s-a declarat dornică să beneficieze de descurajarea nucleară franceză, amintește AFP.

Foto: Dreamstime/Igor Dolgov

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday