AgiBot, un startup chinezesc ce se ocupă cu dezvoltarea roboților umanoizi a deschis o fabrică în suburbiile Shanghaiului, unde timp de 17 ore pe zi roboții ce folosesc AI sunt manevrați de operatorii lor pentru a îndeplini sarcini simple, precum împăturirea tricourilor, prepararea sandwichurilor sau deschiderea ușilor. Roboții sunt folosiți la diverse activități care duc la generarea de date folosite pentru a-i antrena și astfel să poată ajunge să fie integrați în treburile zilnice ale oamenilor pentru a-i ajuta. 

Fabrica unde sunt folosiți roboții a fost vizitată, luna trecută, de președintele Xi Jinping, iar Reuters subliniază că în timp ce SUA negociază cu China tarifele introduse de Donald Trump, Beijingul se concentrează pe o nouă revoluție industrială, în care multe sarcini din fabrici vor fi îndeplinite de roboți umanoizi AI. În timpul vizite, președintele a subliniat importanța roboților umanoizi în condițiile problemelor pe care le are cu SUA, a celor cu forța de muncă, dar și a acelora generate de încetinirea creșterii economice.

În comparație cu modelele de inteligența artificială generativă, care au nevoie să fie antrenate pe baza unor seturi masive de date  – text, imagini și audio – , volumul de date necesar pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială utilizate pentru roboții umanoizi, este mult mai mic. Roboții umanoizi trebuie să interacționeze cu un mediu fizic și să se antreneze pe seturi de date axate pe sarcini, cum ar fi turnarea apei într-o cană. Anul trecut, autoritățile din Shanghai au contribuit la înființarea site-ului de colectare a datelor al AgiBot, punând la dispoziție gratuit spații în care sunt antrenați, zilnic, aproximativ 100 de roboți manevrați de 200 de oameni.

Autoritățile chineze acordă subvenții generoase companiilor care construiesc roboți umanoizi. Peste 20 de miliarde de dolari au fost alocate în ultimul an, iar Beijingul înființează un fond de 137 de miliarde de dolari pentru a sprijini noile companii concentrate pe domenii precum AI și robotică. Reuters a vorbit cu mai multe persoane familiarizate cu situația, inclusiv cu producători chinezi de roboți umanoizi, investitori, clienți și analiști. Aceștia au subliniat progresele în dezvoltarea “creierelor” roboților vor permite acestora să devină “angajați productivi și autodidacți care ar putea revoluționa cea mai importantă putere de producție din lume”. Aducerea acestor roboți în fabrici, ca muncitori, ar permite Chinei să continue să stimuleze creșterea economică și să își mențină superioritatea în domeniul producției, pentru a concura cu SUA, în același timp.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday