UPDATE: Ministrul de Externe a anunțat închiderea consulatului rusesc din Cracovia, după ce premierul a transmis că sunt informații certe că Rusia a stat în spatele incendiului uriaș de la centrul comercial din Varșovia.
Nu este prima dată când polonezii recurg la un astfel de gest. În octombrie, anul trecut, Polonia a anunțat închiderea consulatului Rusiei din Poznan, motivând că există indicii despre tentative de sabotaj rusești. La rândul său, Moscova a decis închiderea consulatului polonez de la Sankt Petersburg.
Relațiile deja tensionate dintre Varșovia și Moscova s-au înrăutățit după debutul războiului din Ucraina, în 2022. Polonia susține că rolul său de centru de ajutor pentru Kiev a transformat-o într-o țintă a sabotajului, atacurilor cibernetice și dezinformării rusești, însă Moscova neagă toate acuzațiile. Rusia mai are în Polonia un consulat la Gdansk și ambasada la Varșovia.
Știrea inițială: Prim-ministrul Poloniei afirmă că “acum știm cu siguranță” că incendiul care a mistuit cel mai mare mall din Varșovia, în urmă cu un an, a fost comandat de serviciile speciale rusești. Anchetatorii au stabilit o corelație cu incendierea unui magazin IKEA din Lituania, în aceeași perioadă.
“Vă vom prinde pe toți! Unii dintre autori au fost deja reținuți, dar toți ceilalți sunt identificați și căutați. Acum știm cu siguranță că marele incendiu al centrului comercial Marywilska din Varșovia a fost comandat de serviciile speciale rusești”, a spus duminică Donald Tusk.
Un incendiu imens, care a ars din temelii cel mai mare mall din capitala Poloniei, pe 12 mai 2024, a fost corelat de investigatori cu incendierea unui magazin IKEA din Vilnius, Lituania, pe 9 mai.
Donald Tusk declarase în martie că dovezile din Lituania sugerează că Rusia este în spatele atacului, ambele incendii fiind provocate de cetățeni ucraineni care acționau în numele Rusiei. Cu o săptămână mai devreme, procurorii polonezi declaraseră că un refugiat belarus era responsabil.
Țările europene, în special cele din estul blocului comunitar, au fost afectate de spionajul rusesc în ultimii ani. Atacurile incendiare sunt un alt instrument comun utilizat ca parte a strategiei de război hibrid a Rusiei.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.