În discursul de aseară, Vladimir Putin a criticat statele europene pentru că au tratat Rusia “într-o manieră grosolană, prin intermediul ultimatumurilor“, după ce, în urma summitului de la Kiev, au avertizat Moscova că, dacă nu va accepta un armistițiu necondiționat de 30 de zile începând de luni, îi vor impune nou sancțiuni și vor oferi mai multă asistență militară Ucrainei. “Am mai văzut asta: Vladimir Putin nu reacționează bine la ultimatumuri. Am văzut asta din nou, aseară, la Kremlin“, relatează pentru BBC Steve Rosenberg, unul dintre jurnaliștii străini invitați la conferința de presă susținută de președintele rus, noaptea trecută.

Putin a ales o altă cale, și a venit cu o contrapropunere: discuții directe cu Ucraina la Istanbul, joia viitoare, fără nici un armistițiu imediat. “Așadar, este oferta Kremlinului o inițiativă serioasă de pace? Sau este pur și simplu o încercare a Moscovei de a câștiga timp și de a prelungi războiul? Și, prin această propunere, ar putea Rusia să încerce și să divizeze coaliția occidentală care susține Ucraina?“, se întreabă Rosenberg.

Dacă până acum Putin s-a referit la invadarea Ucrainei ca fiind o “operațiune specială”, aseară Putin a declarat: “Există lupte în curs de desfășurare, război. Dar ne oferim să reluăm discuțiile care au fost întrerupte, și nu de către noi. Ce e rău în asta?“.

Vladimir Putin susține că vrea pace, dar doar în condițiile sale. Moscova a calculat că are puțin de câștigat de pe urma unui armistițiu necondiționat de 30 de zile, mai ales că rușii cred că sunt în avantaj pe câmpul de luptă din Ucraina. Însă Rusia nu vrea să fie văzută nici ca un obstacol în calea păcii și este dornică să mențină o relație bună cu administrația Donald Trump.

Având în vedere apropierea dintre SUA și Rusia, Kremlinul spera la o ridicare rapidă a sancțiunilor și la un impuls economic. Propunând discuții directe cu Ucraina la Istanbul, președintele Putin transmite un semnal Casei Albe că “este un om al păcii”. Însă, refuzând un armistițiu imediat de 30 de zile, este foarte probabil ca Rusia să continue războiul și să insiste asupra cuceririi și ocupării unui teritoriu ucrainean mai mare. Vaga referire a liderului de la Kremlin la faptul că “nu este exclusă” posibilitatea ca discuțiile de la Istanbul să ducă la un armistițiu a fost întâmpinată cu profund scepticism de către Kiev și aliații săi europeni.

Kremlinul ar putea calcula că oferta sa de discuții directe la Istanbul va crea o ruptură între administrația SUA și liderii europeni. Trump a salutat inițiativa sa, numind-o o “zi potențial măreață pentru Rusia și Ucraina“, și a promis că “va continua să colaboreze cu ambele părți pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla“. Emmanuel Macron a descris oferta lui Putin drept “un prim pas, dar insuficient“, subliniind că este nevoie ca Rusia să accepte mai întâi un armistițiu.

Articolul integral la BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday