UPDATE, ora 21:30: Secretarul Trezoreriei SUA a notat “progrese substanțiale” în urma negocierilor, într-o scurtă declarație la Geneva, unde au avut loc discuțiile cu reprezentanți chinezi.

Reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, a indicat chiar că s-a ajuns la un acord: “Președintele a declarat stare de urgență națională și a impus tarife vamale, iar noi suntem încrezători că acordul pe care l-am încheiat cu partenerii noștri chinezi ne va ajuta să rezolvăm această urgență națională. Este important să înțelegem cât de repede am reușit să ajungem la un acord, ceea ce reflectă faptul că, probabil, diferențele nu au fost atât de mari pe cât se credea“, a declarat Greer, adăugând că mai multe detalii vor fi oferite luni.

CNN a solicitat clarificări Departamentului Trezoreriei cu privire la acordul menționat de Bessent, dar nu a primit răspuns.

Știrea în forma inițială:“O întâlnire foarte bună astăzi cu China, în Elveția. Multe lucruri au fost discutate, multe au fost convenite. Vrem să vedem, pentru binele atât al Chinei, cât și al SUA, o deschidere a Chinei către afacerile americane. S-AU FĂCUT PROGRESE MARI!!!”, a scris Donald Trump pe platforma sa, Truth Social, sâmbătă seara.

Nu este foarte clar ce înțelege acesta prin “o resetare totală, într-o manieră prietenoasă, dar constructivă”, dar niciuna dintre echipele de negociere de la Geneva nu a făcut vreo declarație cu privire la conținutul discuțiilor și nici nu a semnalat vreun progres specific în direcția reducerii tarifelor vamale.

Vicepremierul chinez He Lifeng s-a întâlnit timp de aproximativ opt ore cu secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, la reședința ambasadorului Elveției la ONU din Geneva. Discuțiile s-au încheiat sâmbătă la ora 20 și vor fi reluate duminică.

Negoceirile vin după ce SUA și China și-au aplicat reciproc tarife de peste 100%, fapt care a adus în impas afaceri de 600 de miliarde de dolari, cât valorează comerțul bilateral anual numai cu bunuri.

Disputa comercială, combinată cu decizia lui Trump de luna trecută de a impune taxe vamale altor zeci de țări, a perturbat lanțurile de aprovizionare, a tulburat piețele financiare și a alimentat temerile privind o recesiune economică globală.

Washingtonul încearcă să reducă deficitul comercial de bunuri (de 295 de miliarde de dolari) cu China și să convingă Beijingul să renunțe la ceea ce Statele Unite numesc un model economic mercantilist, o schimbare care ar implica o creștere a consumului și ar necesita reforme interne sensibile din punct de vedere politic. Beijingul a respins ceea ce consideră a fi o interferență externă. Sâmbătă, agenția oficială de știri chineză, Xinhua, a publicat un comentariu care arată că SUA au abuzat în mod nesăbuit de tarife.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday