Creșterea a egalat ritmul din trimestrul precedent, dar a depășit atât obiectivul stabilit de Beijing, cât și prognoza analiștilor consultați de Reuters, care anticipau un avans de +5,1%. Cu toate acestea, economiștii se așteaptă ca economia țării să fie supusă unor presiuni suplimentare odată cu intrarea în vigoare a tuturor taxelor impuse de SUA.
Noile taxe americane, care ajung în total la 145% pentru anumite produse chinezești, urmează să își facă simțit impactul mai ales din trimestrul al doilea. China a răspuns cu propriile taxe, de 125%, asupra produselor americane. Cu toate acestea, oficialii de la Beijing încearcă să transmită un mesaj optimist, afirmând că economia este rezistentă și că au la dispoziție instrumente pentru a face față presiunii, inclusiv asumarea unui deficit bugetar record pentru a susține măsuri de stimulare economică.
Comisarul adjunct al Biroului Național de Statistică din China (NBS), Sheng Laiyun, a declarat că economia a avut “un început bun”, dar a atras atenția asupra preocupărilor legate de “mediul extern actual devine din ce în ce mai complex și mai sever, forța de impulsionare a creșterii efective a cererii interne este insuficientă, iar bazele pentru ca economia să își continue redresarea și îmbunătățirea trebuie să fie încă consolidate.”
În contextul presiunilor deflaționiste generate de cererea slabă din partea gospodăriilor, China s-a bazat pe industria prelucrătoare și pe exporturi pentru a stimula creșterea economică, scrie FT. Mai exact, producătorii chinezi s-au grăbit să exporte cât mai mult înainte ca tarifele să intre complet în vigoare, ceea ce a ajutat economia să pornească anul în forță. Datele oficiale arată că producția industrială a crescut peste așteptări în martie, în cel mai rapid ritm din iunie 2021, iar vânzările cu amănuntul au înregistrat cea mai mare creștere din ultimul an. Tot în martie, exporturile au fost cu 12% mai mari decât în aceeași perioadă din 2024.
În ciuda acestor rezultate, mai multe instituții financiare și-au revizuit în scădere previziunile de creștere a PIB-ului Chinei pentru 2025. Morgan Stanley se așteaptă la o creștere de +4,2%, Goldman Sachs prevede +4%, iar UBS vede o creștere de doar +3,4%. Totodată, și analiștii Goldman Sachs au precizat că se așteaptă ca “această creștere secvențială a Chinei să încetinească semnificativ” în trimestrul al doilea, din cauza tarifelor americane.
În paralel, China încearcă să-și reducă dependența de SUA, care oricum a scăzut ca pondere în totalul exporturilor chineze. Acum, China exportă mai mult către țările din Asia de Sud-Est decât către SUA sau Uniunea Europeană, iar liderii chinezi fac vizite externe pentru a întări aceste relații comerciale. Tensiunile dintre cele două mari economii ale lumii continuă, iar Trump spune că “mingea este în terenul Chinei” dacă vrea să revină la masa negocierilor. De partea cealaltă, oficialii chinezi spun că nu se lasă intimidați și că vor apăra suveranitatea economică a țării.
Sursa: FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.