Potrivit unui raport realizat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), adoptarea rapidă a inteligenței artificiale, la nivel global, va duce la o cerere mai mare de energie, estimându-se că AI va determina o creștere dramatică a consumului de energie electrică. Deși AI promite să aducă eficiență în numeroase sectoare, raportul subliniază că doar jumătate din această cerere suplimentară va fi acoperită din surse regenerabile.

Mai exact, raportul estimează că toate centrele de date vor consuma de peste două ori mai multă electricitate față de nivelurile actuale, cu AI drept principal motor al acestei creșteri. De altfel, arată IEA, centrele de date dedicate inteligenței artificiale vor consuma de patru ori mai multă energie doar în următorii cinci ani. În SUA, consumul de energie al centrelor de date dedicate AI ar putea depăși, până în 2030, consumul combinat al tuturor industriilor cunoscute ca fiind mari consumatoare de energie electrică. Un centru de date reprezintă o clădire sau un complex în care se află mii de servere și echipamente IT care procesează, stochează și transmit date.

Un singur centru de date poate consuma cât 100.000 de gospodării, iar unele aflate în construcție vor avea un consum de 20 de ori mai mare. Creșterea cererii stârnește îngrijorări cu privire la potențialul impact al AI asupra mediului, în special în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră. IEA arată că, folosită inteligent, tehnologia AI ar putea contribui la eficientizarea consumului energetic. De exemplu, AI ar putea fi utilizată pentru a modifica rețelele electrice pentru astfel încât să integreze și mai bine sursele de energie regenerabilă, precum energia eoliană sau cea solară.

Țările dezvoltate au reușit să reducă consumul de energie prin tehnologii și politici mai eficiente, dar chiar și așa, experții atrag atenția că inteligența artificială poate anula progresele din ultimii ani privind eficiența energetică, cu cerințele sale uriașe de electricitate. Pe lângă acest consum, centrele AI folosesc și cantități uriașe de apă dulce pentru răcirea echipamentelor, ceea ce ar putea agrava problemele legate de resurse în regiunile deja afectate de secetă, potrivit unei investigații realizate de The Guardian.

În plus, în graba de a alimenta centrele AI, companiile tehnologice ar putea apela la surse de energie ieftine și poluante, cum ar fi centralele pe gaz – care sunt deja în curs de eliminare în multe țări. Cererea tot mai mare ar putea duce la “revitalizarea” centralelor pe cărbune. În SUA, centralele pe cărbune ar putea fi repornite, mai ales și în contextul în care Donald Trump poate interveni în acest sens. De altfel, președintele american a semnat recent mai multe ordine executive prin care permite centralelor pe cărbune vechi, care urmau să fie închise, să rămână în funcțiune, dar și prin care simplifică procesul de autorizare pentru noile proiecte legate de cărbune.

Surse alternative: The Guardian, IEA 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday