Faptul că Donald Trump intensifică tensiunile, prin impunerea de tarife de import de 125% pentru China, este “cel mai serios atac în războiul comercial pe care l-a pornit”, având potențialul de a afecta sever cetățenii americani prin creșterea prețurilor. De altfel, subliniază CNN, este punctul culminant al unui război diplomatic determinat de modul în care China a ajuns să fie un adevărat adversar în Pacific.

Tarifele, la care China a răspuns cu majorarea la 84% a taxelor pe care le percepe pentru bunurile americane, vor accentua temerile că schimburile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii se vor bloca, afectând grav ambele părți și trimițând reverberații negative în întreaga lume, mai scrie CNN în analiză. 

SUA încearcă să gestioneze relația cu China de mai bine de 50 de ani, de la vizita președintelui Richard Nixon, care a avut scopul de a “deschide” o națiune izolată și săracă și de a crea o breșă între liderii chinezi și cei din URSS. Apoi, în urmă cu aproape un sfert de secol, SUA au introdus China în Organizația Mondială a Comerțului în speranța de a promova îndreptarea către democrație a țării și crearea unui sistem economic bazat pe reguli acceptate la nivel internațional de statele democratice.

Eșecul acestor eforturi este scos la iveală de acțiunile președintelui Donald Trump, potrivit publicației americane. Acesta a continuat să impună tarife Chinei, în timp ce Xi Jinping a răspuns cu aceleași taxe, în ciuda amenințărilor venite din SUA. Donald Trump a investit mult capital personal și politic în acest demers, în timp ce Xi Jinping dă toate semnele că poate să reziste. În acest context, CNN se întreabă cât poate rezista Donald Trump, în condițiile în care perspectiva încheierii unui acord cu Beijingul este îndepărtată.

China a fost principalul furnizor străin de mărfuri către SUA, reprezentând până la 16% din totalul importurilor în ultimii ani. Aceasta domină piața smartphone-urilor, computerelor și jucăriilor, produse care, cel mai probabil, vor fi afectate de creșteri masive de preț, care îi vor afecta pe americani.

Nemulțumirile lui Trump cu privire la comportamentul Beijingului au fost împărtășite de mai mulți președinți americani. Tensiunile s-au creat în jurul accesului pe piață pentru firmele americane, a furtului de proprietate intelectuală și a spionajul industrial. Administrațiile anterioare au încercat să schimbe comportamentul chinezilor, prin sancțiuni, însă nu au reușit decât să înrădăcineze ideea că Beijingul este principala amenințare militară și economică la adresa puterii Statelor Unite.

Agresivitatea lui Donald Trump este, însă, nemaiîntâlnită, subliniază CNN, și se bazează pe convingerea președintelui că poate face din SUA, de departe, cea mai mare putere comercială a lumii. Problema identificată în analiză este, însă, că Administrația Trump nu are o strategie clară. De asemenea, pierde din vedere puterea și determinarea Chinei. Vicepreședintele JD Vance a făcut comentarii batjocoritoare la adresa economiei chineze, ignorând faptul că aceasta a făcut progrese remarcabile și chiar este recunoscută drept lider la capitolul inovație în domenii precum AI, mașinile electrice și energia verde.

De altfel, Beijingul poate aplica, la rândul său, sancțiuni Statelor Unite, cum ar fi oprirea licențelor de export pentru minerale rare, care sunt vitale pentru industria tehnologică. Acesta este și motivul pentru care Trump vrea să găsească surse alternative de aprovizionare în locuri precum Ucraina și Groenlanda. De asemenea, China ar putea limita importurile de boabe de soia, ceea ce ar afecta agricultura americană, dar și pe cea chineză.

“Capitularea” liderului chinez, văzut ca un reprezentant pentru revenirea la măreția civilizației chineze, în fața președintelui american, ar fi de neconceput. De altfel, presa de stat chineză îl prezintă pe Donald Trump ca fiind în declin. Xi Jinping, un lider totalitar, nu se teme de faptul că măsuri care ar putea duce la creșterea prețurilor i-ar afecta popularitatea: “Xi s-ar putea gândi că își poate permite să provoace mai multă durere chinezilor decât poate Trump americanilor”, conchide CNN.

Analiză integrală CNN

Foto: Florin Seitan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday