Președintele interimar a declarat, în cadrul podcastului Friendly Fire, fiind întrebat “Vedeți necesară o Uniune Europeană mai integrată cu un sistem fiscal comun, o armată comună?” “Cred că e nevoie de o mai bună integrare europeană și Europa progresează atunci când au apărut crize și în crize ne dăm seama că pentru anumite decizii nu mai e nevoie de unanimitate, că dacă vrei să îți asumi o răspundere mai mare în domeniul apărării, atunci trebuie să ai o formulă mai bună de integrare“. Despre necesitatea unei armate a UE, Ilie Bolojan a spus că “Dacă există o capacitate rapidă de a lua decizii, dacă există o clarificare legată de asumare deciziilor nu trebuie neapărat o armată comună, dar trebuie ca lucrurile să funcționeze. O integrare a noastră în această piață mare înseamnă un plus de prosperitate“.
Despre informațiile publicate de presa internațională, potrivit cărora SUA se vor retrage de la coordonarea trupelor aliate din Europa și își vor retrage militarii, președintele interimar a spus: “Nu a fost această discuție. Discuțiile care au avut loc au fost legate de faptul că țările europene trebuie să contribuie pentru achiziții militare. Nu doar în Ministerul Apărării, dar și în celelalte ministere vedem reduceri de cheltuieli. Ar fi posibil, la un moment dat, ca militari americani să fie relocați în alte spații, în Indo-Pacific. Problema nu e că sunt relocați ci să se facă ordonat pentru ca alți militari europeni să îi înlocuiască. Această înlocuire se poate face cu militari din alte țări, problema e ca ei să lucreze coordonat, să permită acțiuni eficiente. Națiunea cadrul a României este Franța, dar sunt mai multe trupe europene aici. Mereu am susținut că o prezentă militară a trupelor NATO bună în România înseamnă un plus de siguranță pentru România. România participă la cheltuielile acestor trupe pentru că e un plus de siguranță. Aceste planuri sunt convenite cu SUA sunt în derulare și noi le continuăm. Aceasta e și poziția primită de la partea americană“.
Alte declarații:
- Statul român a concluzionat că alegerile au fost atât de viciate încât au trebuit anulate. Părerea dumneavoastră e ca serviciile secrete și-au făcut treaba anul trecut?
“Și serviciile de informații fac parte din statul român, și toate problemele le sunt distribuite proporțional. Anul trecut, era loc de mai bine din acest punct de vedere, și nu mai există niciun fel de scuză pentru această chestiune, și aici în zona de servicii e nevoie de reforme, e nevoie ca lucrurile care merg bine să fie continuate și ca ce nu este bine să fie schimbat. Într-un stat, responsabilitatea trebuie partajată“.
- Au existat demisii, treceri în rezervă? În România a fost anulat un tur de scrutin, unde răspunderea, cine și-o asumă?
“Decizia a fost a CCR. Este clar că o anulare de alegeri nu este un lucru bun nici din punct de vedere social. Am avut o situație în care ai o campanie bine organizată, cu foarte multe like-uri, cu adresabilitate și vizibilitate pe platforme social media foarte mari, e clar că o astfel de situație nu se poate face decât cu respectarea legislației. Astfel de aspecte trebuiau să fie vizibile, văzute, toate aspectele ce țin de atacuri hibride, fake news, presupun ca fiecare instituție să funcționeze, nu doar din partea serviciilor de informații, ci și a altor instituții. Nu, un serviciu cere unei platforme – TikTok – să dea un articol jos dacă ține de fake news, această competență o are ANCOM, CNA…dar fiind prea multe instituții implicate în aceste operațiuni, am ajuns în situația în care niciuna să nu funcționeze integrat în acest sistem. După ce postarea a plecat în milioane de locuri, degeaba mai anulezi sursa de bază, pentru că nu mai poate fi anulat efectul. Fiecare instituție își face datoria astfel încât procesul să funcționeze corect“.
- Dezinformarea este cumplită, dar am văzut dincolo de like-uri date aiurea, sunt organizații de tip paramilitar, neo-legionare care au armament în case, zeci sau sute de militari activi din MAI, din MApN, care-și iau concediu medical și se duc să facă mercenariat pentru un tip cunoscut pentru opinii regionale. Statul pare să nu aibă niciun fel de câini de pază.
“Este evident că în spețele pe care le-ați expus sau au fost valorificate un anumit tip de legislație sau narativ. Nu pot să interferez în anchetele care au loc, fiecare instituție trebuie să-și facă datoria, de la cele militare care ori au tolerat, ori n-au știu că avem astfel de cazuri. Dacă nu au avut aceste date, nu este în regulă, dacă le-au avut și le-au tolerat, tot nu este în regulă. Toate aceste lucruri țin de o reformă a statului și în momentul în care le abordezi, au nevoie de timp, de legitimitate și toate acumulările negative din acești ani trebuie atacate, dar este nevoie de mai mulți bani, mai multe investiții. Primesc informări în funcție de problemele care apar, care sunt pe agendă sau pe care le solicit pentru probleme pe care le am. Problemele sunt atât de multe și vin în cascadă în așa fel încât în câteva luni nu pot rezolva probleme vechi de zeci de ani. Viitorul președinte va avea 5 ani la dispoziție, nu să le lase pe ultimul an, dar și autoritatea dată de votul românilor din spate, pentru că una este să fii un președinte interimar, și alta să ai milioane de voturi și să ataci cu guvernul fel de fel de probleme. Lucrurile trebuie făcute, corectate, a claxona în permanență nu ajută cu nimic“.
- A existat o manipulare psihologică a poporului în noiembrie 2024?
“În toată această perioadă, nu doar în cea de alegeri, au existat potențări ale fricilor, furiei, dezbinării, neîncrederii, în așa fel încât societățile atacate să fie mai slabe. Acestea se intensifică în perioadele electorale“.
- Ar fi putut să știe serviciile secrete românești de acest tip de atac? A fost incompetență sau a depășit puterile lor? Sau au fost implicate:
“Eu cred ca s-a știut cel puțin, și nu doar în această perioadă…astfel de probleme de a da răspunsuri la asemenea provocări, și nu este foarte ușor în condițiile în care ai o problema a cărui algoritm își controlează alte state. Nu este o chestiune ușoară să combați aceste lucruri. În parteneriat cu toți cei care ne pot sprijini, se lucrează la asigurarea securității cibernetice a sistemelor noastre, nu doar în ceea ce privește fake news, ci și atacuri cibernetice asupra sistemelor noastre ce afișează prezența la vot, pentru că orice sistem care nu funcționează, sau care este penetrată de aceste date înseamnă vulnerabilități“.
- Vedeți riscul unui guvern legionar/ fascist în România?
“Văd o exasperare a românilor vis-a-vis de lumea politică, o consolidare a unui vot anti-sistem politic. E clar că la un moment dat dintr-un vot anti-sistem poți să ajungi în situații în care să ai niște partide parlamentare care să susțină astfel de abordări, în momentul de față, nu văd posibil acest caz la noi“.
- Există riscul unui guvern POT-AUR-PSD în următorii patru ani?
“Nu pot să fac astfel de estimări, eu cred că în condițiile în care președintele care va fi ales are o colaborare rațională cu majoritatea parlamentară vom fi într-o situație de stabilitate pentru reforme serioase. Dacă se ajunge la tot felul de dispute, nu va fi bine din punct de vedere politic, iar partidele care își pierd încrederea cetățenilor vor fi înlocuite de alte partide“.
- Schimbarea poziției inclusiv a prim-ministrului țării, am observat că ați refuzat să comentați ce a zis Sprânceană, susținător al lui Călin Georgescu. Omul ăla a dat un mesaj care vine și poate fi regăsit și în mesajul lui Ciolacu – schimbarea României cu privire la Ucraina. <Așteptăm să plece Bolojan de la Cotroceni, după care declarațiile cu privire la Ucraina se vor schimba>. Ciolacu are și el o repoziționare vis-a-vis de pace. Nu este o chestie pe care o puteți evita. Comentați schimbarea guvernului României în următorii ani față de subiectul din Ucraina.
“Eu aș face câteva comentarii legate de războiul din estul României, de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu este vorba de opțiuni personale, ci e o chestiune care ține de interesul strategic al României, de securitate. Vrem să fim o țară sigură, unde să ne putem vedea de viața noastră și, de-a lungul anilor, am constatat că din est și din partea Rusiei am avut parte de agresiuni. Cred că prin războiul hibrid care se poartă împotriva țărilor europene, în special în est, înseamnă un efort suplimentar pentru țara noastră. A susține Ucraina înseamnă a ține războiul departe de granițele noastre, dintr-un interes de a susține armata ucraineană, astfel încât când se va ajunge la pace în regiune, linia frontului să fie cât mai departe de țara noastră, Ucraina să rămână o țară stabilă, care să-și poată valorifica caracterul economic. Este o chestiune care nu poate fi schimbată, indiferent că astăzi este un președinte sau va fi alt președinte. O miză importantă este să țină departe nu război de granițele noastre. Să mențină bazele militare ale NATO și aliaților în România și prin a avea o armată dotată corespunzător“.
- Ce s-ar întâmpla daca Rusia ajunge la granițele României?
“O astfel de situație e de nedorit. Războiul hibrid n-ar face decât să se amplifice, ne-am trezi și cu situații în care lucrurile nu mai sunt stabile dacă spiritul revanșant al Rusiei ar reveni. Noi vrem pace, nu război, deși România și UE nu au vrut războiul din Ucraina, nu ele au generat acest război, ci dimpotrivă, și-au dorit o pace. Țara care nu a acceptat condițiile, deși Ucraina era dispusă să accepte orice acord, a fost Rusia. Aversiunea față de UE, fragmentarea societăților, slăbirea organismului național, a coeziunii naționale, se amplifică și se pot amplifica în anii următori“.
- Ce s-ar întâmpla cu Moldova?
“Moldovenii sunt vulnerabili în această situație, iar în acești ani Moldova a experimentat războaie hibride“.
- Există posibilități de alegeri anticipate, altfel vom avea acest parlament în continuare. Avem o coaliție de guvernare. Am mai avut coabitări în România. Vedeți posibilă o coabitare între această majoritate de acum și George Simion președinte, să zicem, sau Victor Ponta?
“Din punctul meu de vedere, alegerea unui președinte, nu neapărat în această situație, dar care nu reprezintă o majoritate creează premise pentru o stare de conflict. Președinții României în astfel de situații au căutat sub diferite forme să susțină o majoritate care parțial să îi reprezinte pentru că capacitatea unui președinte de a acoperi tot executivul e redusă. Mi-e greu să fac astăzi evaluări, dar dacă facem recurs la ce s-a întâmplat am văzut mereu migrații parlamentare, partide care au apărut ca urmare a unor astfel de aspecte. Eu nu cred că e o chestiune de dorit. România este într-o situație în care conflictele politice ne vor crea mari complicații datorită situației bugetare și a războiului tarifar, care, cu siguranță, ne va afecta. Nu de pe o zi pe alta, dar va acționa asupra economiei europene și asta va potența problemele“.
- Care vor fi efectele unui guvern izolaționist asupra României?
“Orice guvern care nu ține cont de realitățile economice, anume că dacă am prosperat în acești ani am făcut-o datorită investițiilor străine care au adus și tehnologie și acces la piețe, transfer de tehnologie, capabilități mai bune. Dacă nu susții asta și o integrare mai bună în UE pentru a ieși din capcana venitului mediu nu faci decât să te duci ca o mașină în zid“.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.