Inițiativa, denumită inițial “proiectul de predicție a omuciderilor” și redenumită acum “schimbul de date pentru îmbunătățirea evaluării riscurilor”, este condusă de Ministerul Justiției și a fost solicitată de biroul fostului prim-ministrul britanic, Rishi Sunak. Proiectul a fost descoperit de organizația de cercetare și monitorizare Statewatch, după ce a obținut acces la informații publice.

Potrivit The Guardian, ideea este de a folosi algoritmi pentru a analiza seturi extinse de date și a îmbunătăți modul în care autoritățile evaluează riscul de comitere a unor infracțiuni violente, în special de către persoane aflate deja în evidențele sistemului. Ministerul Justiției confirmă existența proiectului, dar spune că, în acest stadiu, este destinat exclusiv cercetării, ceea ce înseamnă că nu este folosit încă în practică pentru a lua decizii reale sau a interveni în viața oamenilor. Mai multe organizații atrag însă atenția că datele utilizate ar putea crea prejudecăți în predicții împotriva persoanelor din grupurile minoritare și a celor defavorizate. 

Proiectul utilizează date precum numele, sexul, data nașterii, etnia, antecedente, condamnări penale. The Guardian scrie că vor fi partajate și enumerate, în cadrul “categoriilor speciale de date cu caracter personal”, informații precum sănătatea mintală, dependențe, tentative de sinucidere și autovătămare, precum și dizabilități. O secțiune a acordului de partajare a datelor între poliție și guvern include, de asemenea, informații despre victimele violenței domestice sau ale altor abuzuri – adică și persoane care nu au comis infracțiuni, ci doar au cerut ajutorul autorităților.

“La fel ca alte sisteme de acest tip, acesta va genera prejudecăți față de grupurile rasiale și comunitățile cu venituri mici. Dezvoltarea unui instrument automat pentru a stabili profilul persoanelor ca infractori violenți este profund greșită, iar utilizarea unor date atât de sensibile privind sănătatea mintală, dependența și dizabilitatea este foarte intruzivă și alarmantă”, a declarat Sofia Lyall, cercetător în cadrul Statewatch. Autoritățile se apără și spun că serviciile penitenciare și de probațiune folosesc deja instrumente de evaluare a riscului, iar scopul proiectului este de a verifica dacă adăugarea unor noi surse de date – inclusiv din poliție și centrele de detenție – poate îmbunătăți aceste evaluări. Totuși, nu este clar cum va fi folosit în final acest program.

Sursă: The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday