Meta a anunțat că va intensifica măsurile de siguranță pentru adolescenții de pe platformele sale (Facebook, Messenger, Instagram). Astfel, vizează restricționarea accesului la funcția de livestream (Live) de pe Instagram pentru utilizatorii sub 16 ani, dacă părinții nu își dau acordul.
Totodată, minorii vor avea nevoie de permisiunea unui tutore pentru a dezactiva opțiunea care estompează automat imaginile cu potențial de nuditate din mesaje. În plus, spre deosebire de conturile obișnuite, cele pentru minori prevăd setări implicite ce oferă părinților opțiuni de supraveghere asupra activității copiilor online, inclusiv timpul petrecut în aplicație, monitorizarea persoanelor cu care minorul conversează și posibilitatea de a bloca accesul la anumite ore. Aceste funcții erau până acum disponibile doar pentru Instagram, nu și pentru Facebook și Messenger.
Alte prevederi, disponibile anterior pe Instagram, includ setarea implicită a conturilor adolescenților ca private, blocarea mesajelor de la necunoscuți, limitarea strictă a conținutului sensibil (cum ar fi videoclipurile cu violență), mementouri de părăsire a aplicației după o oră de utilizare și oprirea notificărilor în timpul orelor de somn. Cei sub 16 ani vor avea nevoie de acord parental pentru a modifica setările, în timp ce adolescenții de 16 și 17 ani vor putea face aceste modificări singuri.
Noile tipuri de conturi prestabilite pentru adolescenți vor fi disponibile întâi în SUA, Marea Britanie, Australia și Canada, urmând ca în Europa să apară “în următoarele luni”.
Compania a precizat că, de la lansarea programului în septembrie, au fost create 54 de milioane de conturi de adolescenți la nivel global, dintre care o proporție de 90% au păstrat restricțiile implicite.
Organizația britanică pentru protecția copilului a salutat extinderea măsurilor pe Facebook și pe Messenger, dar a avertizat că Meta trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a preveni apariția conținutului dăunător pe platformele sale. Anunțul vine în contextul implementării Legii privind Siguranța Online în Marea Britanie, care obligă platformele digitale să combată conținutul ilegal și să protejeze minorii de materialele dăunătoare, inclusiv cele care promovează suicidul sau automutilarea.
Surse alternative: The Guardian, Euronews
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.