Președintele Ilie Bolojan spune că, deși nu are informații privind iminența unui nou atac hibrid asupra României, în contextul alegerilor din luna mai, “fiind în Europa de Est, în proximitatea unui război, ce s-a întâmplat în ultimii ani, războaiele hibride – atacuri cibernetice asupra infrastructurii noastre de IT, de comunicații, asupra site-urilor care țin de partea de afișaj electoral a prezenței la vot – atacuri hibride care încearcă să dezbine populația, să semene o neîncredere și mai mare în autorități, pe fondul neîncrederii care există deja, să divizeze oamenii, să diabolizeze lucrurile, sunt chestiuni de care nu vom scăpa nici în această lună care va veni”.

Bolojan a precizat că toate informațiile legate de atacul care a dus la anularea alegerilor din toamna trecută au fost declasificate și crede că instituțiile implicate în organizarea alegerilor “și-au învățat lecția” și “nu vor mai putea să invoce că sunt nepregătite”.

“Ceea ce trebuie să facă fiecare instituție este să limiteze astfel de atacuri hibride, să elimine prin mecanisme stabilite legal, AEP, Biroul Electoral, Ancopol și celelalte autorități, de exemplu CNA, conținutul care este ilegal, fake news-urile, în așa fel încât românii să își facă o percepție de vot și să voteze după modul în care candidații își fac campanie, mai bună sau mai proastă, după declarațiile pe care le fac, după modul de interacțiune și nu după aceste atacuri hibride. Suntem mai bine pregătiți decât în noiembrie. Dar nu va fi o situație în care totul se va liniști”.

Despre propaganda pe Tiktok, care a jucat un rol esențial în manipularea voturilor în toamna trecută, Bolojan a spus că “acolo unde se constată că există conținut de natură ilegală, care încalcă legislația, el sigur trebuie eliminat. Dar înțeleg că acest lucru se întâmplă deja, există decizii care au fost comunicate public pe tema asta și asta cred că trebuie să fie făcut în continuare, respectând dreptul candidaților de a comunica și de a-și spune punctul de vedere, în așa fel încât să existe o campanie corectă”.

Bolojan spune că instituțiile care au competențe în gestionarea campaniei și alegerilor sunt mult mai bine pregătite decât în toamna anului trecut, au colaborat cu staff-urile candidaților, au clarificat aspecte ce țin de promovarea pe rețelele sociale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday