Conform datelor Ember, o organizație globală de cercetare și analiză, creşterea producţiei de energie din surse regenerabile (solară, hidro şi eoliană) în mixul global de electricitate a depăşit, anul trecut, vârful de 30% atins în 2023. “În pofida turbulenţelor geopolitice şi economice, industria energiei verzi a livrat în sistem o producţie suplimentară de 858 de Terawați oră (TWh) anul trecut – mai mult decât consumul anual combinat de electricitate din Marea Britanie şi Franţa”, a menționat Bruce Douglas, directorul general al Global Renewables Alliance, într-o declarație pe tema raportul Ember. 

Creșterea cererii globale de electricitate în 2024 a fost influențată de consumul mai mare al centrelor de date și al proiectelor de inteligență artificială, dar și al vehiculelor electrice și pompelor de căldură – care au contribuit cu 0,7% la creșterea globală. Valurile de căldură din 2024 au majorat cererea cu încă 0,7% (208 TWh), pe fondul utilizării crescute a sistemelor de răcire.

Totodată, centralele pe gaze naturale au furnizat 22% din electricitatea globală, iar cărbunele a rămas sursa principală, cu 34%. Energia nucleară a contribuit cu 9%, în scădere ușoară față de anul anterior, se mai arată în analiză. 

Cererea de energie din surse regenerabile ar putea fi stimulată de temerile privind securitatea energetică, accentuate de războiul comercial declanșat de noile tarife impuse de SUA, a declarat pentru Reuters analistul Euan Graham de la Ember. Astfel, tarifele au dus la prăbușirea acțiunilor și piețelor din energie și au stârnit îngrijorări cu privire la o recesiune globală.

“Țările sunt preocupate de securitatea lor și de securitatea energetică mai mult ca niciodată și cred că acest lucru înseamnă că energia regenerabilă produsă local, cum ar fi energia eoliană și solară, devine din ce în ce mai atractivă”, a precizat Graham. Acesta a adăugat că, deși este prea devreme pentru a spune dacă tarifele vor afecta cererea de electricitate în acest an, energia din surse regenerabile “ar putea beneficia”.

Sursă: Reuters

Foto: Dreamstime/Lovelyday12

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday