La 48 de ore după ce Donald Trump a anunțat tarife de 34% pentru China, Beijingul a răspuns cu măsuri similare. Ulterior, după ce președintele SUA a promis că va crește din nou tarifele pentru chinezi, cu 50%, și că va anula toate întâlnirile programate cu reprezentanții săi, Beijingul a promis, din nou, că va răspunde cu aceeași monedă.
“Amenințarea SUA de a escalada cu tarifele asupra Chinei este o greșeală peste o altă greșeală”, a spus Ministerul chinez al Comerțului într-un comunicat. Instituția a adăugat că astfel de măsuri demonstrează șantajul americanilor în fața unei Chine pregătită să lupte în continuare.
Declarațiile oficialilor chinezi, scrie CNN, subliniază poziția de luptă pe care aceștia au abordat-o împotriva a ceea ce ei numesc “bullying unilateral” din partea SUA. În weekend, Beijingul a transmis un mesaj în care a subliniat că este pregătit să lupte în războiul comercial pornit de SUA și să iasă mai puternic din acesta.
Analiștii consultați de CNN arată că chinezii se bazează pe faptul că prin pornirea războiului comercial, poziția SUA la nivel global va fi subminată. “Mulți oficiali chinezi au susținut că (SUA) fac o greșeală care le va submina poziție globală. Există dezbateri dacă lumea intră într-o perioadă de grupuri sau este o tranziție către o eră a globalizării fără SUA. Beijingul pare să prefere acest ultim scenariu”, a transmis Ryan Hass, de la Brookings Institution din Washington.
Ministrul de Externe al Chinei a declarat că țara își va deschide mai larg porțile, indiferent de cum va arăta peisajul internațional. CNN subliniază că a doua economie a lumii se folosește de războiul tarifar pornit de Donald Trump pentru a se plasa ca un factor de stabilitate și încredere.
“China și SUA sunt acum rivale directe în remodelarea ordinii comerciale internaționale. Suntem dispuși să acceptăm provocarea – suntem gata să concuram cu SUA în redefinirea noului sistem comercial global”, a declarat un profesor la Școala de Finanțe a Băncii Populare din China, de la Universitatea Tsinghua.
Totuși, celelalte state ale lumii vor privi propunerea Chinei de a luat locul SUA cu prudență, astfel încât exporturile chineze să nu le supraaglomereze propriile piețe cu produse foarte ieftine, care pot afecta atât producția internă cât și prețurile de consum. Totuși, statele nu au de ales decât să întărească legăturile cu China, arată CNN, dacă tarifele lui Donald Trump devin noua normalitate.
Atitudinea sfidătoare a lui Xi Jinping riscă “să-i blocheze pe ambii lideri într-o spirală a escaladării. Fără diplomație la nivel înalt nu există o supapă de siguranță, iar cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât devine mai greu pentru oricare dintre părți să se retragă fără a părea că e mai slab”, a declarat un membru al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor din SUA.
De altfel, nici China nu va rămâne neafectată de tarifele lui Trump, schimburile comerciale între cele două țări fiind majore. În plus, China vine după o perioadă de probleme economice, însă statul a început să aplice măsuri pentru a accelera consumul intern. Beijingul poate face acest lucru, întrucât, spre deosebire de alte state, măsurile nu vor putea fi sancționate de cetățeni prin vot, iar impactul lor nu va fi cunoscut cu adevărat, întrucât nu sunt realizate sondaje de opinie.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.