Reprezentanți de top din domeniul industriei de apărare și din guvernul suedez au declarat pentru Financial Times că Saab încearcă să poziționeze modelul GlogalEye drept “coloana vertebrală” a misiunilor comune de supraveghere între Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia. Această mișcare are loc într-un context mai larg al discuțiilor de la vârful Uniunii Europene, după ce administrația americană a lansat un avertisment dur la începutul anului – țările europene nu se pot baza la nesfârșit pe prezența trupelor și armamentului american pe continent.
Directorul executiv al Saab a declarat pentru Financial Times că “există un interes foarte mare” în cele patru țări nordice, care sunt acum toate membre ale NATO, pentru folosirea avioanelor. El a afirmat că o capacitate comună de supraveghere este un pas firesc în cooperarea NATO.
Cele patru țări au un acord de cooperare privind aeronavele de luptă, în cadrul căreia Suedia contribuie cu avioanele Saab Gripen, iar celelalte trei cu avioane F-35 produse de compania americană Lockheed Martin. În context, ministrul suedez al Apărării a spus că statele vecine sunt binevenite să opereze modelul GlobalEye. Șeful departamentului de supraveghere al Saab insistat că NATO poate folosi atât avionul Boeing, folosit în prezent, dar și pe cel al companiei sale.
Mikael Grev, fost pilot al avioanelor de luptă Gripen ale Saab și în prezent director executiv al unei companii de inteligență artificială în domeniul apărării, a declarat că neîncrederea țărilor europene față de SUA “este cu siguranță o șansă” pentru Saab.
Saab este a opta cea mai mare companie de apărare din Europa, iar pe lângă avioanele de supraveghere (inclusiv GlobalEye, al cărui principal competitor este Boeing E-7 Wedgetail), construiește și avioane de luptă, submarine și senzori. GlobalEye este un avion Bombardier Global 6000 sau 6500 modificat pentru a transporta un radar cu o lungime de 10 metri, dotat cu senzori. Aeronava este capabilă să urmărească ținte în aer pe o rază de 650 km și la sol pe o rază de 425 km și poate să urmărească și drone.
Sursa: FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.