“Singurul scop este să ne facă o demonstrație de putere, iar semnalul nu trebuie înțeles greșit”, a declarat premierul Groenlandei, Múte Egede, în cadrul unui interviu pentru ziarul Sermitsiaq, scrie The Guardian. “El este consilierul cel mai apropiat al lui Trump şi simpla sa prezenţă în Groenlanda îi va face cu siguranţă pe americani să creadă în misiunea lui Trump, iar presiunea va creşte după vizită”, a adăugat premierul Groenlandei, făcând referire la faptul că în delegație va fi și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz.
Delegația va fi condusă de Usha Vance, soția vicepreședintelui american J.D. Vance, iar aceștia sunt așteptați să ajungă în Groenlanda joi. Scopul declarat al vizitei este să viziteze situri istorice, să afle mai multe despre patrimoniul din acea zonă și să participe la cursa națională de sanie trasă de câini, potrivit unui comunicat emis de către Casa Albă. Delegația se va întoarce în SUA sâmbătă.
Un program special vor avea, însă consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, și secretarul pentru Energie, Chris Wright, care vor vizita baza militară Pituffik din Groenlanda, înainte să participe la celelalte activități. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, echipa americană vede vizita ca pe “o oportunitate de a construi parteneriate care respectă autodeterminarea Groenlandei şi promovează cooperarea economică”, arată Reuters.
Lui Donald Trump i-a venit ideea de a anexa Groenlanda în timpul primului mandat, iar după obținerea celui de-al doilea a continuat să insiste asupra acestui aspect, afirmând că insula va deveni parte din SUA “într-un fel sau altul”. Guvernele Groenlandei și Danemarcei s-au opus constant și au condamnat această posibilitate. Regiunea se află de-a lungul celei mai scurte rute dintre Europa și America de Nord, fiind importantă pentru sistemul american de avertizare timpurie privind rachetele balistice.
Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a subliniat într-un comentariu scris, că vizita este un aspect pe care guvernul său “îl ia în serios” și că Danemarca vrea o cooperare cu SUA bazată pe “regulile fundamentale ale suveranității”. Frederiksen a adăugat că dialogul cu americanii, privind Groenlanda, va avea loc în strânsă coordonare cu guvernul danez şi cu viitorul guvern groenlandez, aflat într-o perioadă de interimat după alegerile generale din 11 martie.
Surse alternative: The Guardian, Reuters
Foto: PX_Media | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.