După publicarea comunicatelor Casei Albe și Kremlinului, în urma convorbirii telefonice Trump-Putin, BBC arată, într-o analiză, că președintele rus i-a oferit omologului american suficiente argumente pentru ca acesta din urmă să susțină că negocierile avansează, fără a face să pară că a căzut în jocul Rusiei. Același lucru a fost subliniat și de Matthew Shoemaker, un fost ofițer american de informații și specialist în securitate națională, într-un interviu pentru Politico. El a făcut trimitere la tacticile clasice folosite de URSS în timpul Războiului Rece: “În acea perioadă, liderii americani au rezistat adesea să fie atrași în astfel de procese prelungite, recunoscând că ele au servit drept mecanisme de blocare pentru liderii sovietici”.
Trump poate invoca faptul că Putin a fost de acord cu oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice, timp de 30 de zile, dar asta nu înseamnă că cele două țări aflate în război se apropie de o încetare completă și necondiționată a focului. Și publicația Politico rezumă că Putin “a făcut cea mai mică concesie posibilă”.
După trei ani în care a fost prezentată ca un stat paria, Rusia “se întoarce” să se trateze direct cu o administrație americană dispusă să facă acest lucru, mai scrie BBC. Rusia a cerut ca aliații Ucrainei să nu mai furnizeze arme și informații Kievului, lucruri care ar lăsa țara vulnerabilă. Aceasta nu este nici pe departe o poziție pe care Ucraina o poate accepta. Atât de îndrăzneață este această cerere, încât este greu de crezut că Putin vorbește serios, scrie și The Guardian. Un analist al think tank-ului Royal Services Institute a declarat că pare că rușii își proiectează dorințele, dar poziția lor este incompatibilă cu planul de securitate la care lucrează europenii.
Un membru al grupului de reflecție Chatham House, expert în Ucraina, a declarat că oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice poate fi văzută ca un gest de bunăvoință din partea lui Putin, pentru a-l ține pe Trump interesat și pentru a obține un premiu mult mai mare: SUA să abandoneze Ucraina.
Aspectul pozitiv este că discuțiile pentru încheierea păcii continuă, conchide The Guardian.
Surse: BBC, Politico, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.