De la debutul războiului din Ucraina, SUA s-au poziționat ca factor de stabilitate și au susținut eforturile Uniunii Europene de a impune sancțiuni Rusiei, reducând astfel veniturile Rusiei de pe urma combustibililor fosili. De asemenea, sancțiunile americane au blocat petrolierele care vindeau ilegal petrol rusesc, iar gazul natural lichefiat (GNL) din SUA a oferit Europei o alternativă de încredere. Totuși, întreaga situație s-ar putea schimba în următoarele luni,  arată Politico într-o analiză.

În ultimele săptămâni, președintele Trump a avut declarații contradictorii referitoare la sancțiuni, amenințând pe de-o parte Rusia că SUA vor impune restricții suplimentare, iar pe de altă parte oferindu-se să elimine din cele aflate deja în vigoare, în cadrul negocierilor pentru un posibil armistițiu. Oficialii americani au indicat că această relaxare se va referi, în cele din urmă, la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.

“Sprijinul SUA este de o importanță vitală, deoarece sancțiunile americane sunt cele mai puternice. Fără conducerea de la Washington, Europa se află într-un punct dificil – există acum o mare îngrijorare că sancțiunile SUA vor fi ridicate și cele europene nu vor fi intensificate”, a spus Maria Shagina, expert în sancțiuni la Institutul Internațional de Studii Strategice.

Incertitudinea i-a determinat pe liderii europeni să intensifice eforturile de a convinge SUA că trebuie să colaboreze cu UE, inclusiv în ceea ce privește mecanismul de susținere a sancțiunilor împotriva Rusiei. În acest sens, ministrul leton de Externe, Baiba Braže, a efectuat mai multe vizite recente la Washington. De precizat este că UE a început să ia măsuri pentru a putea susține singură sancțiunile împotriva Rusiei, de teama revenirii la puterea în SUA a lui Trump, încă din octombrie 2024.

Contrar așteptărilor, după ce a revenit la Casa Albă, Donald Trump a amenințat că impune Moscova mai multe sancțiuni, iar secretarul de Stat american, Marco Rubio, l-a sunat pe ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, cerându-i să nu pună piedici în fața sancțiunilor susținute de blocul comunitar. Deși situația a fost benefică și neașteptată, Politico subliniază că Trump se poate răzgândit oricând și, în cadrul discuțiilor bilaterale SUA-Rusia, să fie de acord să relaxeze sancțiunile, ceea ce ar face UE să piardă o pârghie extrem de importantă, mai ales că deciziile legate de sancțiuni trebuie luate în unanimitate.

Dincolo de acest lucru, SUA au un rol esențial și în capacitatea UE de a înlocuit gazele rusești cu cele americane. Chiar înainte ca Trump să preia funcția, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus ca UE să cumpere mai mult gaze natural lichefiat americane pentru a înlocui achizițiile de gaze din Rusia. Astfel, UE ar putea înăspri sancțiunile, ceea ce ar afecta și mai mult Rusia. Discuțiile în acest sens au fost, însă, blocate de Washington, iar Comisia Europeană și-a oprit demersurile, motivând că are nevoie de angajamente clare. Astfel, deciziile lui Trump, atât cu privire la discuțiile privind GNL, cât și la sancțiunile rusești, vor determina trasarea viitoruluii curs energetic al UE.

Analiză integrală pe Politico

Foto: L9871456/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday