Financial Times arată, într-o analiză realizată pe baza testelor PISA, că, capacitatea unei persoane obișnuite de a raționa și de a rezolva probleme pare să fi atins un vârf la începutul anilor 2010, iar de atunci, aceasta a scăzut treptat. Cea mai recentă serie de analize PISA – testul internațional de referință al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) pentru a măsura performanța elevilor de 15 ani la testele de citire, matematică și științe – arată că pandemia a avut un rol important în perturbarea educației. Totuși, perioada pandemiei a mascat o deteriorare pe termen mai lung și mai largă a capacității creierului uman. Creierul uman nu a devenit mai puțin inteligent biologic, dar mediul în care funcționează îl împiedică să-și folosească întregul potențial.
În cadrul testelor speciale în acest sens, rezultatele obținute la cele trei materii de testare au avut o tendință ascendentă până în 2010 – 2012, apoi au scăzut în perioada 2012 – 2018, însă scăderea din acest interval a fost mai mare decât cea din anii pe care s-a întins pandemia. Totodată, acest declin nu se limitează la adolescenți, ceea ce sugerează un spectru mai larg al problemei. În rândul adulților, există o diminuare semnificativă a capacității creierului în toate grupele de vârstă, potrivit unor date ale OCDE de anul trecut.
În fiecare an, începând cu anii 1980, în cadrul unui studiu, tinerii în vârstă de 18 ani sunt întrebați dacă au dificultăți de gândire, concentrare sau învățare. Ponderea elevilor din ultimul an de liceu care raportează dificultăți a fost stabilă de-a lungul anilor 1990 și 2000, dar a început o ascensiune rapidă la mijlocul anilor 2010.
Analiștii de la Financial Times atrag atenția că acesta este probabil un rezultat al tranziției în curs, de la textul/informația de pe hârtie la media vizuală, pe mobil, adică “trecerea la o societate post-analfabetă obsedată de ecrane”. Practic, în loc ca oamenii să citească cărți sau să analizeze profund o idee, intră în contact cu fragmente scurte de text, imagini și videoclipuri, ceea ce antrenează creierul să gândească pe termen scurt și superficial. Declinul lecturii este cu siguranță real – în 2022, ponderea americanilor care au declarat că au citit o carte în ultimul an a scăzut sub 50%.
Cu toate acestea, elementul surprinzător este adus de faptul că acest lucru se întâmplă în paralel cu scăderea performanțelor în ceea ce privește aplicarea cunoștințelor de calcul și a altor forme de rezolvare a problemelor, în majoritatea țărilor lumii. Statisticile arată că ponderea adulților care nu pot utiliza raționamentul matematic atunci când analizează și evaluează validitatea unor afirmații a crescut la 25%, în medie, în țările cu venituri ridicate, și la 35% în SUA.
Este vorba, de fapt, nu despre declinul lecturii în sine, ci, mai degrabă, despre o pierdere mai amplă a capacității de concentrare și aplicare a gândirii logice, care se manifestă inclusiv în dificultăți de rezolvare a problemelor matematice și de analiză critică. FT mai arată că notificările, rețelele sociale și videoclipurile scurte (TikTok, Reels, Shorts) au obișnuit oamenii să treacă rapid de la un lucru la altul, reducând capacitatea de a selecta, filtra și analiza critic informațiile.
Foto: Voyagerix | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.