Politico scrie, în deschiderea analizei, că Mark Rutte, secretarul general al NATO, se întâlnește joi cu președintele american la Casa Albă, pentru a-i demonstra că atât alianța, cât și parteneriatul cu SUA, au încă o importanță deosebită, în contextul în care Emmanuel Macron și Keir Starmer au călătorit deja la Washington pentru acest lucru.
Acum, oficialii europeni sunt de părere că următoarea provocare cu care se va confrunta Rutte este cea de a-l convinge pe Trump că SUA trebuie să rămână în NATO. Donald Trump a amenințat că “nu voi rămâne în NATO dacă voi, aliații, nu vă plătiți facturile. SUA vor rămâne doar dacă dacă ne tratați corect și dacă plătiți”, făcând referire la solicitarea ca statele membre să-și majoreze cheltuielile de apărare.
Încă de la începutul mandatului său, Trump a exprimat în mod clar faptul că “banii sunt cheia” și a cerut partenerilor europeni să investească mai mult în apărare. NATO se bazează pe membrii săi pentru finanțare și arme, iar națiunile europene înțeleg din ce în ce mai bine această abordare a lui Trump și pare că unii chiar îl ocolesc pe Rutte, scrie Politico.
În timp ce Rutte se întâlnește cu Trump, diplomații și generalii NATO se reunesc la Paris în această săptămână pentru o serie de ședințe de urgență pe tema situației din Ucraina, organizate în afara structurii oficiale a alianței. De asemenea, liderii din domeniul apărării din Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și Polonia se întâlnesc separat, ceea ce Politico definește ca fiind “un bloc puternic care exclude SUA”.
În contextul actual tensionat, NATO a transmis că “Alianța nu va muri, ci se va transforma doar în altceva”. Alianța are o istorie a transformării pentru a se adapta momentului geopolitic. Liderii occidentali au pus la îndoială relevanța alianței după Războiul Rece, motiv pentru care aceasta și-a asumat noi misiuni. După invazia rusă din regiunile ucrainene Crimeea și Donbas în 2014, NATO a îndemnat membrii să cheltuiască 2% din PIB brut pentru apărare, iar în 2022, când a izbucnit războiul din Ucraina, a început să elaboreze planuri pentru a apăra fiecare regiune a Europei de un potențial atac al Rusiei.
Dar NATO nu s-a confruntat niciodată cu o astfel de revizuire a alianțelor globale, subliniază Politico. Îngrijorările legate de viitorul SUA în NATO au apărut și în contextul în care Pentagonul revizuiește prezența globală a trupelor americane, Europa fiind considerată un loc potrivit pentru reducerile de soldați. Fără prezența a 84.000 de soldați americani în Europa – un număr care a crescut semnificativ de la invazia din Ucraina – continentul ar putea avea dificultăți în a se apăra împotriva unui atac rusesc.
Un fost oficial NATO care este în prezent analist de cercetare la Institutul UE pentru Studii de Securitate din Bruxelles, a explicat că, acum, Rutte “trebuie să îi spună lui Trump că NATO este pierdută fără el și să îl facă astfel fericit, arătând în același timp că aliații cheltuiesc pentru apărare și cumpără arme americane”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.