UPDATE, ora 13:25. Iuri Ușakov, consilierul pentru politică externă al președintelui Vladimir Putin, a declarat că propunerea unui armistițiu de 30 de zile “nu este altceva decât un moment de răgaz pentru trupele ucrainene”.
Ușakov adaugă că Federația Rusă caută “o soluție pe termen lung, care să țină cont de interesele și preocupările noastre” și că “nimeni nu are nevoie de măsuri care să imite doar acțiuni de pace. Aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi discutată în contextul rezolvării crizei”. El a completat că Rusia așteaptă de la SUA să țină cont de pozițiile sale, în continuarea colaborării, conform declarațiilor prezentate de presa rusă de stat și citate de The Guardian.
UPDATE, ora 12:30. Ministerul rus al Apărării a publicat un comunicat de presă în care scrie că Grupul Militar de Nord a eliberat, în cursul operațiunilor ofensive, Sudja, Podol și Melovoy din regiunea Kursk, care a fost parțial ocupată de ucraineni, în urma unei contraofensive lansate în august 2024.
CNN evaluează că vizita lui Putin în Kursk, de miercuri, a avut ca scop ridicarea moralului militarilor ruși. Aceste evoluții de pe linia frontului au loc într-un moment în care americanii și ucrainenii au propus rușilor un armistițiu pentru 30 de zile, asupra căruia Kremlinul urmează să se pronunțe. Operațiunea ucrainenilor în regiunea rusă de la graniță a marcat prima ocupație străină a teritoriului rusesc de la Al Doilea Război Mondial, iar trupele ucrainene au rezistat luni de zile, în ciuda faptului că rușii au trimis în zonă zeci de mii de trupe, precum și militari nord-coreeni, amintește Associated Press (AP).
Știrea în formă inițială. Potrivit majorității surselor de informații (ruse și ucrainene), Armata Ucraineană s-a retras din Sudja, centrul operațional al ofensivei din Kursk demarată vara trecută. Nu este clar dacă sau câți militari ucraineni au rămas în încercuirea rusă de la nord de Sudja, dar generalul Oleksandr Sîrski, comandantul Armatei Ucrainene, a declarat că “prioritatea mea a fost și rămâne să apăr viețile soldaților ucraineni. În acest scop, unitățile noastre se vor muta, dacă este cazul, pe aliniamente mai avantajoase. Am dat toate ordinele necesare pentru aceasta”. Declarația pare a fi o recunoaștere a faptului că ucrainenii se retrag din Kursk, iar Zelenski însuși a spus miercuri că “prezervarea vieților soldaților ucraineni este acum prioritate”.
The Economist a raportat săptămâna trecută că ucrainenii nu au mai putut utiliza artileria de precizie HIMARS în Kursk, iar oprirea furnizării de informații americane (de care acestea au nevoie pentru a stabili țintele) s-a suprapus cu ofensiva rușilor în regiune. Ucrainenii au confirmat ieri că au reluat utilizarea lansatoarelor HIMARS, dar bătălia pentru Kursk pare a fi pierdută, observă publicația britanică The Independent, care leagă mai direct înfrângerea forțelor ucrainene de “orbirea informațională” decisă de Donald Trump.
Vizita lui Putin, miercuri, în regiunea rusă ocupată parțial de forțele ucrainene, din august 2024, pare a se suprapune acestui succes militar. Comandantul Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, i-a raportat că 86% din teritoriul inițial ocupat de ucraineni a fost eliberat, iar “trupele rămase se predau”. Acest procent pare a corespunde cu evaluările ISW și ale altor analiști militari, dar încă nu este clar dacă toate unitățile ucrainene au reușit să se retragă înainte de ofensiva rusă. După raportul lui Gherasimov, Putin a spus că prizonierii ucraineni vor fi tratați ca teroriști.
Surse: Independent, ISW, El Pais
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.