Directorul general al celui mai mare producător auto din Europa, Oliver Blume, a declarat că deși compania nu a fost încă abordată în acest sens de potențiali parteneri din industria de apărare, ar fi deschisă să exploreze această opțiune. Nu suntem în discuții specifice despre ce poate face Volkswagen. Părerea mea este că, dacă ar exista opțiunea construcției de noi vehicule militare în viitor, noi ar trebui să ne implicăm în realizarea acestor concepte. Am făcut asta în trecut. Grupul Volkswagen are competențe în domeniul auto. Suntem pregătiți să oferim consultanță și consiliere. Având în vedere situația geopolitică actuală, ceea ce vedem acum în Germania și în Europa este exact decizia corectă, în sensul că trebuie să investim mai mult pentru a fi din nou în siguranță”, a explicat Blume.

Afirmația vine în contextul în care producători de armament precum Rheinmetall și KNDS Group vor să transforme fabrici de piese auto pentru a produce arme, pe fondul temerilor că SUA își vor retrage sprijinul militar de pe continent. Astfel, și VW ia în considerare utilizarea unor linii de producție pentru echipamente destinate armatei.

Mai mulți economiști au explicat pentru The Telegraph că, după ce exporturile de mașini s-au înjumătățit față de nivelul dinainte de pandemie, având în vedere și concurența acerbă din partea Chinei, fabricile Volkswagen din Germania au vaste capacități neutilizate, care pot fi reconfigurate pentru a produce tehnică militară. Sander Tordoir, economist șef la Centrul pentru Reforme Europene, a subliniat că producția de echipamente militare ar putea oferi producătorilor auto, a căror activitate este în dificultate, o “nouă linie de afaceri”. Tordoir a remarcat, de asemenea, că este puțin probabil ca eforturile guvernamentale de a stimula consumul în Germania, să contribuie, în final, la restabilirea pe deplin a producției auto. 

Declarațiile lui Blume au fost făcute și într-un moment în care Volkswagen a raportat o scădere de -15% a profiturilor pentru 2024, ajungând la 19,1 miliarde de euro, față de 22,5 miliarde de euro, de anul trecut. Compania se pregătește pentru impactul tarifelor impuse de SUA asupra Canadei și Mexicului, unde compania produce mai multe modele de mașini. Totodată, producătorul se află într-un proces de transformări radicale pentru a concura cu mărcile chinezești, un proces care implică desființarea a 35 de mii de locuri de muncă. 

Sursă: The Telegraph 

Foto: James Martin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday